”Det kan bli än mer olikvärdigt utifrån att skolan står inför stora utmaningar” säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skolverket: Pandemin kan leda till en mer olikvärdig skola

Publicerad

Undervisningen har under våren bedrivits på distans för Sveriges gymnasieskolor. Som en effekt av coronapandemin kan variationen i svenska skolornas kvalitet bli större. Det varnar Skolverkets generaldirektör för inför skolstarten.

Undervisning hemifrån bakom datorskärmen, så har lektionerna för svenska gymnasieelever sett ut under våren. När skolorna nu startar igen är en utmaning att såväl beakta smittspridningen som undervisning och lärandet.

– Hur ska man få ihop det här, att få det eleverna behöver och ge dem den undervisning som de har rätt till? Och samtidigt säkra att det inte blir smittspridning på skolorna nu när skolorna öppnar både på gymnasiet och komvux, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Skolan kan bli mer ojämlik

Samtidigt varnar han för att konsekvenserna av vårens situation kan skapa en mer ojämlik skola framöver.

– Vi vet alla att vi inte har en likvärdig skola i Sverige, det är en stor variation vad gäller kvalitet i skolornas kapacitet. Det kan bli så att det blir en mer olikvärdig skola eftersom att skolan står inför stora utmaningar, säger Peter Fredriksson och fortsätter:

– Det var en tuff vår och det är en tuff höst som väntar men man kommer behöva hantera problem som man inte självklart hittar lösningar på och vi vet att det under våren fanns elever som fick en sämre skolgång och som behöver mer stöd och hjälp av lärare som inte kunde få det. Jag tror att det kommer bli så i höst också.

Se hela intervjun med Peter Fredriksson i Morgonstudion i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.