Skolverket om stora barngrupper: ”Vi är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen småbarn går på förskoleavdelningar med över tjugo barn, och det finns avdelningar för 1- 3-åringar med så många som 34 barn, visar SVT:s kartläggning.

– Vi är naturligtvis väldigt oroliga över den här utvecklingen, för att det måste finnas en rimlig förutsättning att göra en bra verksamhet. Dels att barnen ska vara trygga och säkra, det är ju ändå barn det handlar om, ganska små barn faktiskt, säger Ingrid Lindskog, enhetschef på Skolverket.

SVT:s undersökning visar också att det är fler barn per personal än man tidigare trott, å mest är det i de riktigt stora barngrupperna – där det är 35 barn eller fler, är det 12 barn per personal.

Och de riktigt små barnen mellan 1 och 3 år, finns numera i dessa grupper på över 35 barn.

– Det finns ju en läroplan som säger att det ska handla om en pedagogisk verksamhet och inte förvaring och då måste det finnas rimliga möjligheter.

Och det ger inte 25-barns grupper eller?

– Nej, det låter ju inte bra.

När förskolan byggdes ut på 70-talet, var Socialstyrelsens normer tre vuxna på högst 12 småbarn eller 15 äldre barn.

Och forskarna tycker inte att de små barnens behov har förändrats sedan 70-talet.Malin Broberg legitimerad psykolog, docent på Göteborgs Universitet och delförfattare för en bok om anknytning i förskolan:

– En ettåring som börjar på förskolan, är fortfarande väldigt, väldigt liten. När de blir ledsna för att de är trötta eller hungriga så behöver de hjälp med att reglera den känslan. Och det är det som pedagogerna behöver bemöta och ge dem. Och om man inte får det så finns inte grunden för en trygg självkänsla.

Under 2000-talet har rätt till förskola för fler barn till ökat antalet barn, medan forskningen visar att resurserna har skurits ner i och med maxtaxan. Resultatet är stora barngrupper.

– Vi tycker att huvudmannen måste ta sitt ansvar, och att de måste göra konsekvensutredningar, säger Ingrid Lindskog, enhetschef Skolverket och fortsätter:

– Att det finns risk med den här utvecklingen, att grupperna blir större, det har vi sagt många gånger.

Antalet barn i förskolan fortsätter att öka, där finns idag 83 procent av alla 1 till 5-åringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer