Christer Ågren (Svenskt Näringsliv) och Karl-Petter Thorwaldsson (LO) möttes i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Skyller på varandra efter sprucken jobbpakt

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om jobbpakten har kraschat, men ingen av parterna har stängt dörren för fortsatta diskussioner.

När Christer Ågren från Svenskt Näringsliv och Karl-Petter Thorwaldsson från LO möttes i Gomorron Sverige blev det tydligt hur långt parterna står från varandra. Tonen blev stundtals hetsig.

Enligt Christer Ågren finns det fortfarande gott hopp om den del av jobbpakten som handlar om jobb till unga kombinerat med utbildning. Däremot vill man inte veta av LO:s motkrav som gäller bland annat provanställning för lärlingar och arbetstvister. 

– Vi är i princip överens om det som gäller, de där 30.000 jobben. Den processen löper vidare på förbundsnivå. Problematiken ligger i att LO har lagt in ett antal andra frågor som inte är direkt kopplade till jobbpakten. Någon av de frågorna ligger i direkt intressekonflikt med oss, säger Christer Ågren.

”Prata med din chef”

Han säger att han blev förvånad när LO gick ut med beskedet att förhandlingarna har spruckit.

– Men Christer, då får du prata med din chef, för det var han som ringde mig och sa att det blir ingen jobbpakt, kontrar Karl-Petter Thorwaldsson.

– Enligt det paketet, som innehåller saker som inte har med jobbpakten att göra, svarar Christer Ågren.

Karl-Petter Thorwaldsson och LO anser att förbundet har gått långt, bland annat genom att gå med på att sänka ingångslönerna med 25 procent. När även regeringen sa ja till överenskommelsen trodde LO att pakten var i hamn.

”Flyttar fram positionerna”

Därför blev förvåningen stor när samtalet från Svenskt näringsliv kom, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Är inte ansvaret för att tiotusentals ungdomar får jobb viktigast?

– Absolut! Då ska man inte försöka passa på att flytta fram positionerna som LO gör. Vi har hela tiden sagt att vi tycker att arbetsrätten inte har med det här att göra och att det är ett stort hinder för oss att gå med, säger Christer Ågren.  

– Ingen part i hela världen, arbetsgivare eller facklig, skulle gått med på en överenskommelse samtidigt som en regering gör försämringar av arbetsrätten, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbpakten

Mer i ämnet