Fick inte se Reinfeldts bilder – JO-anmälde

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kritisk kommentar blockades Anders Ljung från Stockholm från Filippa Reinfeldts Instagramkonto. Det stred mot offentlighetsprincipen, ansåg han – och anmälde Stockholms läns landsting till JO.

Filippa Reinfeldts konto på fotodelningssajten Instagram följs av 10.000 människor. I hennes flöde finns bilder från intervjuer och politiska tal, blandat med pajbak, foton från svampskogen och från senaste löpturen.

En av hennes många följare var Anders Ljung från Stockholm, som efter en besk kommentar blockades, berättar han för Lokaltidningen Mitt i.

– Jag håller inte med henne politiskt och brukar käfta emot lite ibland. Den här gången hade jag påpekat att hon lade upp en bild på hur hon jobbade med sin blogg i stället för att medverka i ett P1-program om säkerhet inom vården, säger han till tidningen.

Experten: En gråzon

Efter att ha slängts ur från kontot började han fundera kring om man verkligen kan se landstingspolitikerns instagrammande som något privat, eftersom hon delvis lägger upp bilder som rör hennes arbetsuppgifter.

Anders Ljung begärde enligt Mitt i att landstinget skulle häva blockeringen under hänvisning till offentlighetsprincipen. När han inte fick svar anmälde han dem till Justitieombudsmannen (JO).

Efter två veckor avskrev JO anmälan. Inte ett lätt ärende att avgöra, säger Nils Funcke, journalist och expert på offentlighetsprincipen.

– Det är en liten nöt att knäcka. Det avgörande i fallet är själva innehållet i bilderna – om de har någonting med hennes roll som myndighetsföreträdare att göra är det att betrakta som en allmän handling. Då får hon inte spärra någon från de bilderna.

Däremot får hon bestämma fritt över bilder från hennes privatliv och från hennes roll som partiföreträdare för Moderaterna.

– Det är en väldig gråzon – vad är vad? JO har uppenbarligen gjort bedömningen att det inte är myndighetsutövning, och jag utgår från att de gjort en hyfsat ordentlig undersökning av bildernas innehåll, säger Nils Funcke.

Bildtext borde diarieföras

På en av Filippa Reinfeldts bilder, föreställande en kvinna som ska föda barn, har Reinfeldt beskrivit ett landstingsförslag i bildtexten om höjd ersättning per förlossning till klinikerna. Offentlig handling, säger Nils Funcke.

– Ja, det skulle jag nog vilja säga. Det låter som någonting hon gör i egenskap av landstingsråd. Så det är mycket möjligt att den textsnutten borde diarieföras och vara tillgänglig för envar, även för mannen som blockerats. Men däremot kan bilden ses mer som en genrebild som inte är offentlig.

Justitieombudsmannen Lilian Wiklund säger till SVT att det finns flera skäl till att de avskrivit anmälan.

– Vi får väldigt mycket klagomål så vi måste sovra. Jag har inte tittat på Instagramkontot men uppfattar att Filippa Reinfeldt använder det som individ, och då fanns det inte skäl för mig att höra med landstinget om varför anmälaren inte fått svar på sin begäran, vilket är vad frågan gällde för mig.

Hon håller med om att politiker på Instagram väcker många intressanta frågor när det gäller offentlighetsprincipen som kan kräva ytterligare utredningar. Hon känner inte till att något liknande ärende kommit in till JO tidigare.

Inte heller Nils Funcke har hört talas om något liknande, men säger att offentlighetsprincipen behandlar sociala medier på samma sätt som politikernas mejl, liknande frågor om vad som är privat och offentligt dyker upp där.

Landstinget: Det är privat

Filippa Reinfeldt vill själv inte kommentera saken närmare, men hennes pressekreterare Gustaf Stenlund säger till SVT att han anser det vara ett privat konto som inte rör henne som politiker.

Rebecka Grunditz, pressekreterare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Stockholm läns landsting, kan inte kommentera varför Anders Ljung inte fick svar från landstinget om att häva blockeringen.

– Det är svårt att ge bra svar på. Antingen kan man se att hon instagrammar utifrån ett politiskt uppdrag, eller så kan man se att det är en privat fråga. Oavsett är det såvitt jag förstår inte en fråga för oss att ta ställning till under offentlighetsprincipen. Jag skulle säga att Instagram väl ändå är en privat fråga. Så det är inte ett beslut för oss, utan privat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.