Miljöpåverkan för användning 1 år av olika årsmodeller. Grafik: Natascha Dahnberg

Även nyare kylskåp kan vara miljöbovar

Uppdaterad
Publicerad

Har du ett kylskåp som är från 2010 och tidigare? Det kan vara läge att byta ut det. För varje år som går så förlorar miljön på att du har det kvar.

–  Det har skett en så snabb teknikutveckling på kylskåp så det här gäller också A och A+ som bara har några år på nacken, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen (SNF).  

Det är konsultföretaget Miljögiraff som, på uppdrag av SNF, undersökt miljöpåverkan på kylar och frysar ur ett livscykelperspektiv; från tillverkning och användning till återvinning.

Begagnat inte bäst för miljön

– I många fall är det bästa för miljön att återanvända och köpa begagnat, men i det här fallet har utvecklingen gått så snabbt att det inte gäller för kylskåp, säger Svante Axelsson.

Om man har ett kylskåp från 1990-talet och byter ut det mot ett A+++ kylskåp har man, enligt livscykelanalysen, tjänat in miljöpåverkan på två-tre år. 

Skrotningspremie för kylskåp

– Varför inte införa en skrotningspremie för att få bort gamla kylskåp? Som man hade för bilar, föreslår Svante Axelsson.  

Framför allt är det energieffektiviteten, både vid tillverkning och användning, som har ökat så snabbt på senare år så att det lönar sig att byta ut gamla kylar och frysar.

Det här förutsätter också att de äldre modellerna återvinns på ett miljöriktigt sätt. Nästan 2/3 av den negativa miljöpåverkan vid nytillverkningen av ett kylskåp kan räknas bort vid återvinning, enligt rapporten ”Undersökning miljöbelastning kyl och frys”. Stålet och kompressorn är de delar som har störst negativ miljöpåverkan.

Måste hålla vad de lovar

Märkningen A+++ på kyl och frys har bara funnits på marknaden i några år, men om de håller vad de lovar så ska man inte behöva byta dem innan de går sönder, enligt rapporten.

Fakta energimärkning:

Energiklassen talar om hur mycket el skåpet drar i förhållande till volymen och varierar beroende på om det är en kyl, sval, frysskåp eller frysbox. Om du väljer mellan modeller med olika volym, jämför även den årliga energianvändningen som finns angiven på energimärkningsetiketten. På energimärkningen uttrycks detta som kilowattimmar per annum, där annum betyder år.

Hur energieffektiv en modell är visas på en skala från mörkt grönt till rött och energiklasserna A till G, för kyl och frys finns även klasserna A+, A++och A+++.

Som konsument har du rätt att få veta energianvändningen innan du handlar. Butiken ska se till att alla produkter är märkta och tillverkaren ansvarar för att informationen på märketiketten är riktig. Märkningen finns i alla EU-länder. Energimyndigheten övervakar att reglerna följs i Sverige.

Produkter som ska vara märkta är tv-apparater, kyl och frys, ugnar, disk- och tvättmaskiner, torktumlare, luftkonditionering, lampor och däck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.