Små plastpartiklar från bland annat hudvårdsprodukter sköljs ut i havet och står enligt forskare för en allt större miljöpåverkan. ARKIVBILD. Foto: TT

Små plastpartiklar skräpar ner havet

Publicerad

Det blir allt mer plastskräp i våra hav, och forskare misstänker att mikroplast, mikroskopiska plastpartiklar, har en allt större miljöpåverkan.

Därför ska ett nytt forskningsprojekt undersöka hur mycket mikroplast som finns i havet utanför Västkusten och varifrån den kommer, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mikroplasten bildas när större plastprodukter bryts ner, men finns också i hudvårdsprodukter som peelingkrämer. En tidigare studie har beräknat att 40 ton mikroplast från hygienprodukter hamnar i Östersjön varje år.

Matfisk överför plast till människan

Partiklarna är dåliga både för djuren i havet och för vår egen hälsa, säger Martin Hassellöv, projektledare och marinkemist vid Göteborgs universitet, till radion.

– Vi får i oss mikroplast när vi äter fisk eller andra havsmatsprodukter.

Martin Hassellöv hoppas att projektet ska leda till bättre avfallshantering och en minskning av antalet produkter som innehåller mikroplast.

– När mikroplast väl har hamnat i havet är det helt omöjligt att rena upp det. Enda sättet att minska omfattningen på problemet är att minska tillförseln, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.