Foto: TT

Småbarn bakom många larm om energidryck

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio samtal om energidrycker till amerikanska giftinformationscentraler rör barn som är under sex år gamla.

En burk kan räcka för att orsaka koffeinförgiftning.

Studien, som presenterades vid ett möte hos American Heart Association på söndagen, visar att en del av barnen som larmen gällde hade allvarliga hjärt- och neurologiska symptom.

Från oktober 2010 till september 2013 tog amerikanska motsvarigheterna till Giftinformationscentralen emot 5 156 fall som rör energidryck. I 40 procent av fallen var barnen under sex år gamla.

I de fall som beskrivs som allvarliga handlade 57 procent om hjärtproblem, bland annat rubbningar i hjärtrytm, och neurologiska effekter som epileptiska anfall, i 55 procent av fallen.

Kan förgiftas

Enligt forskarna riskerar ett barn som väger 30 kilo att drabbas av koffeinförgiftning om det får i sig 75 milligram. En burk energidryck brukar innehålla omkring 100 milligram, ungefär som en kopp kaffe. Samtidigt innehåller en del av burkarna uppemot 400 milligram, enligt forskarna. Förutom hjärtklappning är kräkningar, magont, diarré, illamående, yrsel, ångest och oro olika symptom på koffeinförgiftning, enligt Livsmedelsverket.

Försäljningen ökar

Sveriges Bryggerier rapporterar att energidrycksförsäljningen i Sverige haft en stabil ökning de senaste åren. 2013 såldes 5,7 miljoner liter, jämfört med 4,2 miljoner liter 2010. Någon lagstadgad åldersgräns finns inte i Sverige, men en del handlare och butikskedjor har på eget initiativ infört det.

Jonas Höjer, överläkare vid svenska Giftinformationscentralen, säger att det förekommer samtal om energidrycker även i Sverige.

– Vi har andra saker som vi oroar oss mycket mer för när det gäller ungdomar, internetdroger och preparat som ibland är på gränsen till amfetaminliknande, som påstås vara bra för att muskelträna. Där har vi mycket problem. Men inte energidrycker och små barn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.