Till höger Oslobörsen. Arkivbild. Foto: TT

Småsparare lurades att satsa på Reno Norden

Uppdaterad
Publicerad

Sophanteringen för miljontals hushåll är i farozonen när avfallsjätten Reno Norden närmar sig konkurs. Nu väcks dessutom frågan om flera tusen norska och svenska småsparare har lurats att satsa pengar på bolagets aktie. 

Det är bara drygt två år sedan de två riskkapitalbolagen Accent Equity och Capvest tog Reno Norden till Oslobörsen och fick småsparare i både Norge och Sverige att köpa aktien. Men sedan börsnoteringen, strax före jul 2014, har bolaget förlorat nästan hela sitt värde. 

– Det är bland det värsta jag sett, säger Peter Malmqvist, finansanalytiker och chefekonom på Remium. 

– Att aktien utvecklas så uselt så nära en börsintroduktion är extremt ovanligt.

Peter Malmqvist får medhåll av Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet – där många av småspararna har sina aktiedepåer. 

– Det är katastrof. Det är en stor skandal att det har gått så här illa och det är klart man börjar fundera på hur det har kunnat hända. Det är viktigt att man försöker ta reda på vad som har hänt och vems ansvaret är, säger Joakim Bornold.

LÄS MER: Hotet: Här kan sophämtningen stoppas

Vd sa upp sig - gick till tidigare ägaren 

När bolaget togs till börsen kunde de tidigare ägarna visa upp bra marginaler på de sopkontrakt man skrivit med kommuner runt om i Norden. Det fick många att våga satsa på aktien.  

– Bolaget var väldigt expansivt och växte kraftigt. Många trodde på bolaget när man sa att man hade bra marginaler, säger Joakim Bornold.

– De som valde att köpa aktien såg framför sig att de långa kommunkontrakten skulle garantera fina intäkter under lång tid framåt för bolaget.

Sålde fler aktier

Så blev det inte. Bara två månader efter att den så kallade lock up-perioden var över och det blev tillåtet för de tidigare ägarna att sälja fler av sina aktier valde de att göra det. Ytterligare två månader senare, i november 2015, sa Reno Nordens vd upp sig efter att ha fått ett toppjobb – hos Accent Equity.  

När vd:n hade lämnat skutan började de riktigt dåliga nyheterna uppdagas. Redan vid den första kvartalsrapporten 2016 stod det klart att Reno Norden gick rejält back på flera av de sophämtningsuppdrag man hade fått. Efter det har bolaget vid upprepade tillfällen gått ut och reviderat ner sina prognoser.

LÄS MER: Här hämtar robotar soporna

Uppsatt på Oslobörsens observationslista

I veckan var det dags igen, bara tre månader efter att bolaget gjort en nyemission och de nya aktieägarna tvingats satsa ytterligare 350 miljoner norska kronor för att förhindra en konkurs. Nu är bolaget uppsatt på Oslobörsens så kallade observationslista, något som bara händer om det råder stor osäkerhet kring ett bolags ekonomiska situation.

Bara under gårdagen backade aktien över 20 procent. På ett år har den tappat närmare 98 procent av sitt värde. 

- Rent konkret innebär det senaste beskedet att de 350 miljoner man tog in i mars redan är slut, säger Joakim Bornold. 

Förda bakom ljuset 

Han och Peter Malmqvist är båda mycket kritiska till hur informationsgivningen har skötts och menar att aktieägarna blivit förda bakom ljuset.  

– Den tidigare ledningen har naturligtvis känt till att de kontrakt man skrivit varit så här dåliga, allt annat vore helt osannolikt. Kontrakten är alldeles för stora och alldeles för långsiktiga för att man som styrelse och ledning inte ska känna till dem i detalj, säger Peter Malmqvist.  

När SVT får tag i den tidigare vd:n, som tog bolaget till börsen, ber han att få göra intervjun lite senare. Men ger då besked via mejl att han är förhindrad att ställa upp. 

– Den nuvarande ledningen tvingas städa upp efter hans misstag. Antingen har han suttit och sovit som vd under ett par år, eller så har han inte förstått vad som har pågått. Men det är helt osannolika förklaringar båda två, säger Peter Malmqvist.

Vill inte ställa upp på intervju

Inte heller den nuvarande ledningen i Reno Norden vill ställa upp på en inspelad intervju efter den nya vinstvarningen. Men när SVT intervjuade vd Harald Rafdal för en vecka sedan upprepade han att orderreserven och likviditeten i bolaget var ”solid”. 

– Han borde vara väldigt tydlig med hur dålig ekonomin är. Dels mot de kommuner vars sopor bolaget hanterar, men också mot de gäng privatsparare som är aktieägare, säger Joakim Bornold. 

”Solid investeringsmöjlighet” 

Fortfarande, efter att aktievärdet i princip är utraderat, står det att läsa på Reno Nordens hemsida att bolaget ”inom en viktig och kritisk samhällsfunktion erbjuder investerare en solid och lönsam investeringsmöjlighet”.  

Har den varit det? 

- Du, det måste jag låta andra avgöra, säger Harald Rafdal, ett par dagar innan aktien alltså ska göra ytterligare ett ras.

SVT har även sökt Carnegie som är bolagets finansiella rådgivare och som även var rådgivare vid börsnoteringen. De har avböjt intervju. Vi har sökt de tidigare ägarna Accent Equity och Capvest men även de har valt att inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.