Småstaden Trosa vinnare när allt fler lämnar storstäderna

Publicerad

Under pandemiåret 2020 sjönk nettoinflyttningen markant i flera av landets storstäder. I Stockholm flyttade till och med fler från än till huvudstaden. Och det är framför allt barnfamiljer som väljer att lämna storstadslivet för mindre orter på pendlingsavstånd från storstädernas arbetsmarknad.

Sedan förra sekelskiftet har inflyttningen till storstäderna ökat så gott som konstant. Men sedan ett par år har den nationella nettoinflyttningen, alltså antalet nyinflyttade minus antalet utflyttade, i flera av landets storstäder dämpats. En flyttrend som förstärkts under pandemiåret 2020.

Mellan 2019 och 2020 minskade exempelvis nettoinflyttningen i Malmö med nästan 40 procent och i Göteborg med nästan 80 procent. Stockholm å sin sida hade till och med en nettoutflyttning på cirka 4600 personer förra året, jämfört mot 2019 då man hade en nettoinflyttning på nästan 5000 personer.

Småbarnsföräldrar flyttar

Det är framför allt mindre städer i anknytning till storstäderna dit flyttlassen gått och det är primärt småbarnsföräldrar som väljer att flytta.

Den staden som under förra året växte mest procentuellt när det gäller nettoinflyttningar var Trosa kommun som ökade med hela 4 procent.

Kommunen ligger i den södermanländska skärgården och har drygt 14 000 invånare. En anledning till att många väljer att flytta hit är dock närheten till Stockholm dit man kan pendla på cirka en timme.

Närheten till storstaden gynnar

– Det finns massor av fördelar utifrån att vi kan vara del av storstadens utbud, allt från arbetsmarknad till kulturellt utbud men samtidigt erbjuda något annat. För det är klart att småskaligheten och personligheten den blir en annan när du kommer till en kommun som Trosa, säger Mats Gustafsson som är samhällsbyggnadschef på Trosa kommun.

Enligt Karin Esberg som är mäklare på Skandiamäklarna i Trosa har även pandemin ökat intresset för att köpa hus i kommunen.

– Många kunder har omprioriterat sina boenden då de arbetat hemifrån och inte kunnat resa i samma utsträckning som tidigare, säger Karin Esberg.

Billigare hus

Något som också gynnat Trosa eftersom huspriserna fortfarande är betydligt billigare än i de centrala delarna av exempelvis Stockholm.

– Intresset för boenden här har varit enormt! Man har suttit hemma och jobbat hemma under pandemin och känner att man antingen vill ha större boende i stan eller naturnära boende med närhet till havet, säger Karin Esberg på Skandiamäklarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.