Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Meteorologen: Kan komma två decimeter snö Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kan bli två decimeter snö – SMHI varnar

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns första stora snöfall drar in i stora delar av norra Sverige. I Norrbottens inland har en klass 1-varning utfärdats – och fler varningar är att vänta längs kusten, uppger SMHI.

Visst, mindre mängder snö har redan fallit i fjällområdena. Men det snöväder som nu drar in över Norrlands inland och kust är säsongens första riktigt stora snöfall.

– Även om det är tidigt på säsongen är det ändå en hel del snömängder som väntas – en till två decimeter snö. Lokalt kan det säkert bli ytterligare, för det kommer även blåsa en del. Så det kan också bli drivor, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

I Norrbottens inland har en klass 1-varning utfärdats. Här kommer det att snöa rikligt, från lördag förmiddag till natten mot söndag. Störst mängder väntas i de södra delarna.

Längs Norrbottens kustland är det risk för stora snömängder, från sena lördagskvällen och ända till måndag morgon. Även i Västerbotten har SMHI flaggat för samma risk, fast från söndag kväll till måndag förmiddag.

Riskprognoserna kommer att ses över under dagen, uppger SMHI för TT på lördagsmorgonen.

– De kommer att övergå i varningar. Vi får se vad det blir för klass på dem, säger meteorologen Max Lindberg Stoltz.

Stor siktförsämring

Generell snöhalka är att vänta på de snöiga vägarna. Bilister i de berörda områdena uppmanas därmed att byta till vinterdäck.

– När det är intensivt snöfall så blir det ganska stor siktförsämring, det kan man tänka på. Det blir lite småstökigt trafikväder, säger Max Lindberg Stoltz.

När snöfallet når kustlandet så kommer temperaturen att ligga på omkring noll grader. Snön som faller då kommer att vara ganska tung och blöt, enligt SMHI.

– Om det kommer stora mängder kan det ställa till det om det faller på elledningar eller träd i närheten av elledningar, varnar Max Lindberg Stoltz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer