Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur länge kan vi vänta oss ostadigt väder – meteorolog Nitzan Cohen berättar. Foto: SVT

SMHI varnar: Ishalka i Svealand och södra Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Det är risk för plötslig ishalka i Svealand och södra Norrland under lördagen, där SMHI har utfärdat en gul varning.

– När mild luft möter kall och då är det som bäddat för händelserikt väder, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Västernorrlands kust får besvärligt väder under söndagen – och en orange varning är utfärdad.

Ett regn drar in över mellersta Sverige, samtidigt som det är fortsatt kallt på vägarna. Nu varnar SMHI för plötslig ishalka i en stor del av Svealand och de allra sydligaste delarna av Norrland. Städer som kan påverkas av halkan är Gävle, Falun, Uppsala, Stockholm, Karlstad och Örebro och varningen gäller till och med söndag morgon.

Vind och snö i Västernorrland

Längs Västernorrlands kust har SMHI utfärdat en orange varning, den näst högsta varningen, för vind i kombination med snöfall som gäller från natt mot söndag till måndag morgon.

Hur länge kan vi vänta oss ostadigt väder? Hör meteorolog Nitzan Cohen berätta i videon ovan.

Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.