SMHI utfärdar ny snövarning

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för nya snöfall i kombination med vind. I Dalarna och Värmland kan det komma upp till 20 centimeter snö.

”Ett snöfallsområde rör sig in västerifrån och väntas under måndagen ge besvärligt väder vilket kan leda till trafikproblem”, skriver SMHI på sin hemsida.

En gul snövarning är utfärdad från måndag morgon fram till 23 på kvällen. Varningen omfattar norra Götaland, Stockholm och Uppsala, Dalarna och nordligaste Värmland.

I västra Svealand beräknas det komma mest snö, mellan 10 och 15 centimeter. Lokalt i norra Värmland och delar av Dalarna kan uppemot 20 centimeter falla. Temperaturen väntas ligga runt nollan.

– Det kan vara svårigheter att komma fram vissa stunder, säger Linus Karlsson på SMHI till TT.

Kan ge problem i trafiken

I Stockholm och Uppsala län är varningen utfärdad från klockan 12 på måndagen och där väntas mellan 5 och 15 centimeter snö i kombination med en tilltagande vind, något som kan ge problem i trafiken.

– Det blåser så snön kan lägga sig ojämnt fördelat och sikten kan påverkas väldigt i samband med blåsten. Så det kan ställa till med besvär i trafiken, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Natten till tisdag väntas snöfallet avta och nederbörden övergår till regn. Under veckan kommer vädret att bli ostadigt i hela landet med mildare temperaturer på tisdagen som sedan sjunker på onsdagen med mer nederbörd.

Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.