• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Tegnell om varför pandemilagen inte aktiveras trots ökad smitta. Foto: TT/Johan Nilsson

FHM: Smittspridningen ökar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar i nästan samtliga av landets regioner. Samtidigt har den minskning av dödstal som tidigare rapporterats planat ut. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror över pandemiläget Sverige.

– Alla regioner med några undantag har mer eller mindre en uppåtgående trend, säger statsepidmiolog Anders Tegnell.

Efter att kurvorna en tid pekat nedåt har smittspridningen i landet tagit ny fart.

På Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen presenterades siffror som visar att Sverige nu är upp i nästan 700 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare på en 14-dagarsperiod.

– Det är återigen en ganska kraftig ökning jämfört med veckan innan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Uppåtgående trend”

Enligt Tegnell sker ökningarna i nästan samtliga regioner i Sverige. Särskilt kraftiga har de varit i Dalarna, Halland och Uppsala där trycket på sjukvården nu ökar.

– Alla regioner har med några undantag mer eller mindre haft en uppåtgående trend. Dalarna är ett sådant exempel där man var nere på låg smittspridning under en period men nu är upp en bra bit över medelvärdet i landet, säger Anders Tegnell.

Västerbotten undantag

Undantag är Västerbotten, där smittspridningen i stället har gått ned. Det hänvisas bland annat till det kraftiga utbrottet på Northvolts batterifabrik i Skellefteå som nu är under kontroll.

Enligt Folkhälsomyndigheten sker smittspridningen i alla åldersgrupper.

– De flesta åldersgrupper ökar ungefär på samma sätt. Förutom bland de äldsta som ligger på en låg nivå, säger Anders Tegnell.

Även den minskning av dödstal som tidigare har skett planar nu ut. Och inläggningarna på Iva stiger i en allt snabbare takt.

– När det gäller dödstalen ser vi nu tyvärr allt mer en tydlig avplaning av minskningen. Och det är relaterat till att det är grupper som ännu inte är lika välvaccinerade som de grupper som bor på Säbo:n.

En miljon har fått vaccin

Samtidigt meddelas att vaccinfas ett snart är avklarad.

Över en miljon personer har en fått en första vaccindos och totalt 400 000 är nu fullvaccinerade,  enligt FHM. Men någon närmare tidsplan för övriga vaccinationer kan i nuläget inte ges.

– Det går i långsam takt men den är helt styrd av de leveranser vi får, säger Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet