Sms-bedragare lurade företagare på över 150 miljoner kronor

Publicerad

Ett brottskluster kan ha lurat till sig över 154 miljoner kronor efter sms- och telefonbedrägerier mot främst mindre företag.

Nu har en 26-årig man åtalats, som misstänks haft en viktig roll i bedrägerierna.

Insatsen mot grupperingen har fått arbetsnamnet ”Kapten Krok” av polisen. Enligt polisen ligger klustret bakom minst 266 fullbordade brott sedan slutet av 2019 där över 154 miljoner kronor försvunnit genom så kallade ”smishingbedrägerier”, en form av telefonbedrägeri där den första kontakten sker med ett sms.

I sms:et, som ser ut att komma från banken, står att ett bedrägeri skett på kontot och innehåller ett nummer, som sägs gå till spärrservice. I samtalet där manipuleras offren, som främst varit företagare i Västsverige, till att skapa ett nytt bank-id som bedragarna tar över. Ofta genom att de lurats att installera ett skärmdelningsverktyg.

– Det är industriellt och systemhotande då det riskerar att förstöra tilltron till bankerna och bank-id, säger Stefan Larsson, utredningsledare och koordinator för polisens arbete mot nationell seriebrottslighet.

Större belopp när brotten riktas mot företag

Att brotten riktas mot företagare gör att större belopp kan försvinna innan banken reagerar, då företag oftare genomför större överföringar. I åtalet vid Stockholms tingsrätt misstänks en 26-årig man från Malmö för grovt bedrägeri i sex fall där cirka 15 miljoner kronor försvunnit.

Enligt utredningen har mannen ordnat fram och styrt penningmålvakter som tar emot pengar från de grova bedrägerierna på deras konton, innan pengarna slussas vidare till utlandet, köp av kryptovalutor eller tas ut i kontanter.

– Han är något av en administratör i den här konstellationen av ett fåtal huvudmän, säger Stefan Larsson, utredningsledare.

Gäng ordnar fram målvakter

Rekryteringen av målvakter har enligt polisen skett i samarbete med flera kriminella nätverk, bland annat Vårbynätverket. Att det är gäng som kopplas till dödligt våld gör det svårt för många att säga nej till att utnyttjas som målvakter enligt polisen.

– Där finns det outtalade hotet till personer som tillfrågas att ställa upp. Man kanske inte blir skjuten till döds, men man kanske får en kula i benet eller något liknande, säger Stefan Larsson, utredningsledare.

Rättegången mot 26-åringen, som sitter häktad och nekar till brott, pågår nu. Fler misstänks i ärendet, främst målvakter, men där väntas åtal längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.