Snabbare havsnivåhöjning i Sverige

Publicerad

Havsnivån längs södra Sveriges kuster kan stiga med omkring en meter till 2100, enligt nya beräkningar från SMHI. I Mellansverige blir höjningen runt en halv meter.

SMHI:s mätdata visar att havsnivån i Skandinavien höjts med tre millimeter per år de senaste 30 åren. Nu antyder nya klimatstudier att höjningen kan bli drygt en centimeter per år, eller närmare en meter, fram till 2100 på grund av den pågående globala uppvärmningen.

Nya forskarresultat pekar på att landisarna vid polerna och på världens glaciärer smälter betydligt snabbare än vad FN:s klimatforskare angav i sin senaste rapport 2007.

Störst i effekt i Skåne
Då angavs en höjning med 18-59 centimeter till 2100, nu antyder nya studier att havsnivån kan öka med i snitt 55-120 centimeter på 90 år.
I Skandinavien dämpar landhöjningen effekterna av stigande havsnivåer.

I norra Sverige är landhöjningen en centimeter per år, vilket kompenserar havsnivåhöjningen. I södra Sverige däremot sker ingen landhöjning alls och där höjs vattennivån med runt en meter på 90 år.

-Effekterna blir störst i Skåne, men även Bohuskusten kommer att drabbas på grund av att västliga vindar pressar upp havsnivåerna, säger Thomas Hammarklint, oceanograf på SMHI.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer