Foto: SVT

Snabbspår till jobb för syriska läkare i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Utmaningarna är många när alltfler flyktingar söker sig till Sverige. Det gäller att hitta bostäder men också arbete. I Uddevalla försöker man snabba på processen.

Bland de asylsökande finns det nu alltfler högutbildade, inte minst i den stora gruppen flyktingar från Syrien. Många av dem är läkare men trots att det är ett bristyrke i Sverige kan det ta flera år innan de får börja jobba.

I Uddevalla vill man snabba på processen fram till ett jobb för läkarna genom att satsa på en specialkurs i svenska med inriktning på medicin.

Agenda

I gruppen finns erfarna läkare från Syrien, men också från Somalia, som inte vill hellre än få komma ut i arbete. Där finns bland annat kirurger, gynekologer, urologer, hjärtspecialister och allmänläkare.

24 timmar i veckan

– Jag hoppas kunna lära mig svenska snabbt så att jag kan börja ett nytt liv här i Sverige och börja arbeta som läkare, säger Mayada Badran.

– Jag måste lära mig svenska maximalt. Det betyder också att Sverige vill att vi kommer in på arbetsmarknaden så fort som möjligt eftersom de gjort en sådan här kurs åt oss, säger Suleiman Abuhasanein.

Ulf Larsson, vuxenutbildningschef i Uddevalla, berättar att läkarna får tre timmar mer undervisning i svenska per vecka än de lagstadgade femton timmarna. Dessutom får de ytterligare sex timmar med inriktning på medicinsk svenska – alltså totalt 24 timmar svenska i veckan.

Lång väntan

Några mil bort, i Trollhättan, pågår en liknande satsning för asylsökande läkare. Här väntar man inte med svenskundervisningen till flyktingarna fått permanent uppehållstillstånd, vilket är det vanliga på andra ställen, utan vill sätta in den så fort det bara går.

– De har en väldigt lång väntan innan de får sitt uppehållstillstånd. Sedan ska de få ett beslut från Socialstyrelsen som säger att de är läkare. Då kan det gå så lång tid att deras kunskaper passerat ”bäst före-datum”, säger Ulla Ekström, konsult på Västra Götalandsregionen.

Svenska på fem månader

Efter bara fem månaders undervisning har Suleiman Abuhasanein lärt sig den svenska som krävs för att bli läkare men är frustrerad över att det kommer att ta omkring tio månader innan hans examen kan bli godkänd av Socialstyrelsen.

– Jag vill börja jobba, jag vill tjäna pengar och bli skattebetalare som alla andra.

– Nu är jag färdig med språket. Vad ska jag göra nu? Har du något förslag?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet