Foto: Skärmdumpar från Snapchat – en tjänst för ”privat” chatt som läcker privata uppgifter som ett såll.

Snapchat avslöjar dina kontakter

Uppdaterad
Publicerad

En miss i hur den populära fotodelartjänsten Snapchat hanterar kontaktuppgifter som hämtas in från användarnas telefoner gör att vem-som-helst kan kolla vilka tre kontakter du senast chattat med.

Snapchats själva idé är att bilderna (ofta med enkla bildtexter) man skickar till varandra i tjänsten raderas efter att man tittat på dem (man har upp till tio sekunder på sig).

Men när man först installerar appen i sin mobil suger den åt sig alla kontaktuppgifter som finns i telefonen, och då visar tjänsten inte bara upp användarnas telefonnummer utan också deras användarnamn på Snapchat. Varje användare får då också en ”best friends list” automatiskt genererad, som alla användarens kontakter kan se.

Inte favoriter – bara de tre senaste

Men, den listan visar helt enkelt upp de tre senaste kontakterna som användaren chattat med och inte någon särskilt framtagen lista på favoriter bland vännerna. Detta visar enkla tester som bland andra Bram Cohen utfört. Även Ars Technica har tittat på problemet med ”Best Friends”-listan och Snapchats bristande säkerhet. Även Digital Trends pekar ut de många säkerhetshålen i Snapchat – som bland annat innebär att man kan komma åt gamla ”raderade” bilder i Snapchat.

Som exempel har en användare av Snapchat klagat på ett nätforum att hon ligger tvåa på listan över hennes pojkväns ”Best Friends” – och att en annan tjej ligger etta. Detta har gjort henne konfunderad. Andra användare undrar hur listan skapas, när inga av deras ”bästa vänner” finns på listan.

Snapchat marknadsförs som ett ”privat” forum

Snapchat ska vara baserat på omtanke om privatlivet och integritet, därför är det extra förvånande att man låter alla sina användare kolla vilka tre personer som användarnas kontakter chattat med senast. Snapchat har inte själva uppgett hur ”Best Friends”-listan fungerar, men flera användare som testat har kommit fram till slutsatsen att Snapchat uppdaterar listan avhängigt av vilka du chattat mest med under den senaste tiden.

I sin publika blogg tar Snapchat upp många olika ämnen som de kritiserats för under året som varit, men problemet med ”Best Friends”-listan berörs överhuvudtaget inte.

Har uppmärksammats på problemen

Snapchat har uppmärksammats på problemet, men till synes inte gjort något åt saken. Tjänsten har också tidigare uppmärksammats på säkerhetshål. Det är relativt enkelt att hämta hem telefonnummer från tjänstens användare, några hackers gjorde just det efter att ha varnat Snapchat om hålet under lång tid men utan respons. De hämtade hem och lade ut mer än 4,5 miljoner telefonnummer från tjänstens användare.

På sin blogg menar Snapchat att man uppdaterat tjänsten så att problemet ska vara ur världen, men det påståendet motbevisas exempelvis på den här sidan.

Sajten Tech Marketing Buffalo tipsar på den här sidan hur man ska hantera ”Best Friends”-problemet: genom att vara försiktigt med vilka man chattar – ”Chatta inte med någon som du inte borde chatta med”.

Snapchat avböjde nyligen ett uppköpsbud från Facebook på motsvarande cirka 20 miljarder kronor, och räknas idag som en av de främsta konkurrenterna till Instagram, Twitter och övriga nätverk för social kommunikation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.