Snarkningar bakom separata sovrum

Publicerad

En partners ljudliga, utdragna snarkningar kan göra en god natts sömn i dubbelsängen omöjlig. Nästan var tionde villaägare sover i separata rum oftast är snarkningar orsaken.

Åtta procent av landets villaägare sover i varsitt rum, visar tidningen Vi i Villas panelundersökning med 4 000 deltagare.
Sju av tio uppger att det gemensamma sovrummet väljs bort på grund av en snarkande sovkamrat.

-Att sova med någon som snarkar slår både på kropp och själ. Man får en störd sömn och har man inte samma ork på dagtid då blir man också mer irriterad, ofta på partnern, säger Åke Tegelberg, professor vid Tandvårdshögskolan i Malmö.

Ungefär 10-15 procent av svenskarna snarkar regelbundet och snarkningarna kan var mycket ljudliga. I extrema fall har ljudnivåer på 85 decibel uppmätts, som att kicka i gång en motorcykel, berättar Tegelberg.

-Och det är inte så himla lätt att somna när det åker runt en moped i sovrummet, säger han.

Att köpa öronproppar eller flytta ut ur sovrummet är inte det enda alternativet för den som inte vill sova med en snarkare.

Behandlingsmetoder mot snarkningar finns. Ett annat råd till snarkaren är att fundera över sin vikt, alkohol- och rökvanor, faktorer som också påverkar hur mycket vi snarkar.

TT

1. Min man/fru snarkar, 71 procent
2. Vi har olika kvällsrutiner, 29 procent
3. Jag sover bäst i egen säng, 18 procent
4. Vi har jobb med väldigt olika tider, 10 procent
5. Vi har alltid haft det, 2 procent


Källa: Vi i Villa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer