Det finns fortfarande 25 oidentifierade personer som har utsatts för brott i samband med attacken. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Snart löper tiden ut för ersättning efter attacken på Drottninggatan

Publicerad

Snart löper tiden ut för att ansöka om ersättning för kränkning i samband med terrorattacken på Drottninggatan 2017.

Nu uppmanar Brottsoffermyndigheten de 25 brottsoffer som inte är identifierade att träda fram.

Över fyra år har gått sedan terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm där fem personer dödades.

Men det finns fortfarande 25 oidentifierade personer som har utsatts för brott i samband med attacken. 24 av dem har blivit utsatta för försök till mord och en av dem för framkallande av fara för annan.

Enligt Brottsoffermyndigheten har de rätt att ansöka om ersättning för kränkning med 125 000 respektive 30 000 kronor, men ingen av dessa har ansökt om skadestånd och snart löper tiden ut.

Måste ansöka inom tre år

En ansökan om brottskadeersättning måste ske inom tre år från det att den rättsliga processen avslutades. I det här fallet löper tiden ut den 28 juni och nu uppmanar Brottsoffermyndigheten de oidentifierade personerna att höra av sig.

– Vi tror att flera av brottsoffren vid tidpunkten för terrorbrottet tillfälligt befann sig i Sverige, till exempel som turist eller på tjänsteresa. Men det kan också röra sig om svenska medborgare som bara inte känner till möjligheten till brottskadeersättning, säger Anna Sundén Larsson, som är jurist på myndighetens brottskadeenhet.

Måste styrka identiteten

Det är tingsrättens dom som har slagit fast att det rör sig om 25 oidentifierade personer. Enligt Anna Sundén Larsson kommer Brottsoffermyndigheten att samarbeta med åklagare och polis för att säkerställa brottsoffrens identitet om någon nu skickar in en ansökan.

– Det finns bland annat bildmaterial som presenterades under huvudförhandlingen. Dessutom bör man kunna visa exempelvis resehandlingar som styrker att man befann sig i Sverige vid tidpunkten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.