Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska du ut på vägarna i mellandagarna kan det löna sig att vara försiktig, enligt SVT meteorolog. Foto: SVT/Tilda Lindén

Snöoväder på ingång – SMHI utfärdar gula varningar

Uppdaterad
Publicerad

Mer snö, hårda vindar och halka. SMHI varnar för ett riktigt busväder som väntas dra in under natten mot torsdagen på flera håll i landet.

SMHI har utfärdat flera gula varningar för snöfall och hårda vindar, varningarna gäller från midnatt till torsdag morgon.

Ovädret ställer till det i trafiken på morgonen då snöfallet väntas övergå till regn vilket i sin tur medför halka och snöbildningar på vägarna.

– Är man på väg hem från julfirandet bör man kanske lätta lite på gasen, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Lågtryck som sveper in

Varningarna omfattar bland annat stora delar av Västra Götalands län samt Östergötland, Närke och delar av Sörmland. Men snön når också Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen och södra Jämtland, skriver TT.

Orsaken till ovädret är ett nytt lågtryck som sveper in över västkusten under natten till torsdag.

I Jämtlands- och Härjedalsfjällen har lavinfaran uppgraderats till en trea på en femgradig skala, enligt Nationella lavinprognoser från Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.