Moderaterna har polisanmält Socialdemokraterna i Sävsjö efter ett facebookinlägg som sprider propaganda om M och SD. Foto: SVT/TT Arkivbild

Socialdemokraterna i Sävsjö polisanmäls efter facebookinlägg

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Jönköpings län polisanmäler nu Socialdemokraterna i Sävsjö sedan en Facebooksida som företräds av en person som kandiderar till kommunfullmäktige i Sävsjö spridit falska påståenden om Moderaterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har snabbt tagit avstånd från inlägget.

Det var högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell som i sin blogg uppmärksammade facebookinlägget från en person som står på den socialdemokratiska kommunlistan i Sävsjö. I inlägget som riktar sig till arabisktalande står det, enligt Weidmo Uvell, bland annat att Moderaterna och SD vill förbjuda halalkött, stänga moskéer och utvisa ett stort antal flyktingar.

”Oroande”

Malin Wengholm moderat ordförande i regionstyrelsen blev mycket upprörd då hon fick kännedom om inlägget och partiet har nu gjort en polisanmälan.

– Det är djupt oroande att ett parti bedriver valkampanj genom att ljuga, misstänkliggöra och smutskasta, säger hon och fortsätter:

– Jag undrar om de tror att de ska komma undan för att de skriver på arabiska.

Tar kraftigt avstånd

Socialdemokraterna i Jönköpings län tar kraftigt avstånd av det som skrivits i inlägget.

– Det är helt förkastligt och något vi å det grövsta tar avstånd ifrån, säger Thomas Gustavsson, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län och fortsätter:

– Personen som är ansvarig för sidan är inte längre en kandidat för Socialdemokraterna, utan har avsagt sig sin kandidatur. Detta är ett agerande av en enskild medlem och inget som Socialdemokratiska partiet står bakom.

Tomas Gustavsson menar att han har kontaktat både Moderaterna och Sverigedemokraterna för att tydliggöra att partiet inte står för detta.

Partiet ägde inte sidan

Sidan ska vara borttagen, enligt Thomas Gustavsson. Han förklarar att sidan startades i början av året av personen som har skött sidan men att den inte ägs av Socialdemokraterna, vilket det stod på sidan.

SVT har sökt personen bakom sidan, utan framgång.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.