Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör partiledaren Magdalena Andersson om Socialdemokraternas kommande förslag om sänkta skatter för ”vanligt folk”. Foto: SVT

Socialdemokraterna vill se sänkt skatt för ”vanligt folk”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna lägger fram förslag om breda skattesänkningar som en del av sin kommande höstbudget. Förslaget riktar sig till vad partiet kallar ”vanligt folk”.

– Nu sitter säkert alla och tänker ”oj, vill Socialdemokraterna sänka skatten?”. Det tillhör inte vanligheten, men vi befinner oss inte heller i en vanlig situation, säger Magdalena Andersson (S).

Svenska hushåll står inför en tuff höst – och regeringens politik gör inte mycket för att dämpa den ekonomiska krisen. Det var budskapet från S-ledaren Magdalena Andersson (S) och den finanspolitiska talespersonen Mikael Damberg på onsdagens pressträff.

För att underlätta för hushållen vill partiet genomföra vad de benämner som ”en rättvis skattesänkning för vanligt folk”. Förslaget skulle enligt Damberg innebära sänkt skatt med i genomsnitt 1 900 kronor per år för runt 4,3 miljoner löntagare.

– Alla löntagare får del av den här skattesänkningen. Det blir procentuellt mer till de med lägst löner, säger han.

S vill också sänka skatten för runt 1,7 miljoner pensionärer. Då med i genomsnitt 1 100 kronor per år. Även personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska omfattas av skattesänkningarna.

Satsningarna beräknas sammanlagt kosta omkring 10 miljarder kronor. Hur detta ska finansieras ska partiet återkomma till senare.

”Behöver stötta dem som har det tuffast”

Socialdemokraternas förslag ämnar att stötta dem som har det tuffast under den ekonomiska krisen, förklarar Magdalena Andersson (S). Hon går också till hårt angrepp mot regeringens ekonomiska politik, som hon menar prioriterar att ”inflationsskydda höginkomsttagarna”.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att regeringen remitterat en rad skatteförslag som bland annat skulle gynna höginkomsttagare. Huruvida de till sist kommer att ingå i regeringens förslag till höstbudget är ännu oklart.

Svantesson (M) välkomnar beskedet

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger till TT att hon välkomnar S besked om skattesänkningar.

-Jag tycker att det är bra att Socialdemokraterna ändrar sig. Vi moderater har sänkt skatten förra året, både för pensionärer och för löntagare, och vill fortsätta göra det. Det ska löna sig bättre att jobba och många har drabbats hårt nu i de här inflationstiderna, speciellt löntagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.