Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven talar med media efter den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraternas hemsida slogs ut av attacker

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas hemsida har under veckan slagits ut under två tillfällen efter överbelastningsattacker. Spåren från attacken leder till bland annat Ryssland, skriver Dagens Nyheter.

Det var under onsdagen och torsdagen som flera datorer attackerade Socialdemokraternas hemsida. På onsdagen slogs sajten ned under sju timmar och angreppet skedde några timmar efter att partiet gått ut med ett pressmeddelande om sin valkampanj. 

Partiet vet i nuläget inte vem som ligger bakom men kan se varifrån geografiskt attackerna kommer.  

– Vi har bett vår it-driftleverantör att skicka oss vilka de tror ligger bakom. De har tagit fram en lista på de fem toppursprungen med fem länder. Enligt vår driftsleverantör är det Ryssland, Nordkorea, Japan, Spanien och Sydafrika, säger Mattias Gökinan, ansvariga för partiets IT-säkerhet, till DN.

Konsekvensen av angreppet blev att det inte gick att gå in på sajten, men inget intrång ska ha genomförts skriver DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.