Socialdemokraternas twitterkonto efter att det hade kapats under natten mot måndagen. Foto: TT/montage

Socialdemokraternas twitterkonto kapat

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven ska avgå och den svenska kronan ska bytas ut mot bitcoin. Det och mycket annat har skrivits på Socialdemokraternas officiella twitter-konto under natten mot måndagen. Kontot hade kapats och partiet arbetar med att gå till botten med hur det kunnat ske, meddelar pressjouren.

Märkliga inlägg började publiceras på Socialdemokraternas twitterkonto strax före klockan 02 under natten mot måndagen.

Under en tid publicerades sedan flera tweets om alltifrån cannabis, SD och bitcoins. Ett av inläggen är också starkt islamofobiskt, med texten: ”1 like = 1 död muslim”.

Kontot fick under en tid också en ny logga med ett bitcoin-märke över den socialdemokratiska rosen.

”En del riktigt allvarliga saker”

Enligt partiets pressjour hade kontot kapats.

– Det är självklart inget vi står bakom, det är en del riktigt allvarliga saker som står där, säger Åsa Söderén, presskommunikatör.

Man uppger också att händelsen polisanmälts.

Återtagit kontroll över kontot

Vid klockan 09.30 uppgav partiet att man åter hade kontroll över kontot.

– Vi ser inte ärendet som avslutat, men vi har kontroll över kontot och alla hackade tweets är nu borttagna, säger John Zanchi, valledare på Socialdemokraterna.

Vad som kunnat orsaka kapningen är fortfarande inte helt klart.

– Vi har hög medvetenhet och god IT-säkerhet, men ingen är immun. Det har hänt innan och kommer förmodligen att hända igen. Vi ser allvarligt på det inträffade och kommer fortsätta att jobba med det.

Skyddet i sociala medier inte så starkt

Robert Malmgren, IT-säkerhetsexpert, säger till Morgonstudion att han inte är förvånad över vad som inträffat:

– Sociala medier är ett stort fönster mot världen just nu, så att någon tar över någons konto och sprider information eller desinformation är inte så konstigt. Skyddet som brukar finnas i sociala medie-tjänster är inte alltid bra.

Orsaken till att kontot kunde vara kapat under flera timmars tid kan enligt Malmgren ha med flera saker att göra.

Inte minst att det kan ta en stund att övertyga Twitter om att man är de legitima ägarna och att de som har blivit av med kontot, i det här fallet Socialdemokraterna, faktiskt var utelåsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.