Här konfronteras kommunpolitikern av expressens reporter. Foto: Expressen

Socialdemokratisk kommunpolitiker avslöjad som människosmugglare

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk kommunpolitiker pekas av tidningen Expressen ut som människosmugglare. I en dold inspelning berättar mannen hur han tidigare ”fått ut” flera personer och att det inte är svårt.

– Jag gör det här för pengar, jag vill ha pengar, säger politikern i den dolda inspelningen.

För två månader sedan publicerade S-politikern, under falskt namn, en annons på Facebook i vilken han erbjuder sig att smuggla personer från Grekland till Sverige, skriver Expressen.

Använder äkta pass

Smugglingen ska ske med hjälp av äkta syriska pass med tillhörande svenska uppehållstillstånd och erbjuds personer som liknar passinnehavarna.

”Jag åker själv till Grekland och hämtar upp dem”, skriver mannen i annonsen enligt Expressen.

När tidningens reportrar svarar på annonsen och ber om hjälp att smuggla tre familjer till Sverige svarar S-politikern att han har pass som passar en konstellation på två vuxna och ett barn. Mannen uppger att priset uppgår till 3 000 euro för en vuxen och 2 000 euro för ett barn, enligt tidningen.

”Vill ha pengar”

Efter en tids kommunikation över nätet stämmer Expressens reporter träff med mannen i Grekland där han filmas med dold kamera. I inspelningen berättar politikern bland annat om hur han tidigare ”fått ut” hela sin familj och att hans motiv är ekonomisk vinning.

– Jag gör det här för pengar, jag vill ha pengar, säger han i den dolda inspelningen.

Strax innan mötet har mannen ändrat villkoren och säger att han nu bara kan hjälpa till att smuggla ut ett barn.

– Jag har använt de andra passen två gånger tidigare. Passinnehavarna ska åka utomlands och de behöver ha sina pass. Jag vill inte tjata för mycket på dem, säger han inför tidningen men uppger att han ska återvända för att ”hjälpa” resten av gruppen.

Konfronteras i Sverige

När S-politikern senare konfronteras av Expressens reporter i Sverige förnekar han att det är han som har lagt upp annonsen. Mannen konfronteras även med det dolda filmmaterialet från Grekland och medger att det är han som syns på bilderna men hävdar att han befann sig i Grekland på semester och förnekar att han tidigare smugglat någon person eller tagit emot pengar för det.

Enligt tidningen hör politikern av sig några dagar senare och meddelar då att han lämnar politiken och att han ”ångrar sig djupt”.

En lokal företrädare för Socialdemokraterna säger till Expressen att man inte känt till mannens agerande och bekräftar att han nu lämnar partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.