”Just nu är det inte läge för politiskt spel. Det finns alla skäl i världen att hålla uppe takten i vaccinationerna för vaccin. Det vet vi räddar liv”, säger socialministern på onsdagens pressträff. Foto: SVT

Socialminister Lena Hallengren (S) om coronavaccineringen: ”Vi räddar liv”

Uppdaterad
Publicerad

Över 80 000 svenskar hade fram till i söndags vaccinerats mot covid-19, och allt fler erbjuds.

– Det finns alla skäl i världen att hålla uppe takten i vaccinationerna för vaccin, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff om vaccinationsarbetet.

Regeringen lägger också fram ett lagförslag om att staten ska stå för ersättning vid eventuella biverkningar.

Det gemensamma målet från regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är att alla vuxna ska ha erbjudits möjligheten att bli vaccinerade mot covid-19 under det första halvåret i år.

Fram till i söndags hade 80 000 personer fått en första dos vaccin i Sverige.

Nästa alla äldreboenden

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, säger att man nu är inne på den tredje ordinarie vaccinationsveckan, och att det så här långt har fungerat bra.

– De allra flesta som erbjuds vaccin har också tagit vaccinet, säger hon.

I flera regioner har man redan eller snart vaccinerat på alla äldreboenden.

– Målgruppen är både boende och personal. Nu inleds vaccination av personal inom hemtjänst och personal i sjukvård, säger socialminister Lena Hallengren.

Möjlighet till statlig ersättning

Leveranserna kommer också från vaccintillverkarna som planerat, berättar Lena Hallengren på pressträffen, med bland annat regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström och representanter från SKR, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket.

Modernas vaccin är nästa på väg ut, men det är ett som inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen. Därför meddelade regeringen redan den 11 december att staten ska stå för kostnaderna om människor skadas av vaccin mot covid-19.

”Inte läge för politiskt spel”

Under pressträffen meddelade Lena Hallengren att regeringen även lägger fram lagförslag till riksdagen om ersättning vid eventuella biverkningar.

– Oavsett när lagen i sig beslutas ska skyddet gälla från och med att vaccinationerna drar igång. Det är ett beslut som ligger fast, säger Hallengren.

Regeringen förbereder därför ett uppdrag till kammarkollegiet, om en försäkring vid skador från vacciner som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen som ska gälla till dess att lagen är på plats.

– Just nu är det inte läge för politiskt spel. Det finns alla skäl i världen att hålla uppe takten i vaccinationerna för vaccin. Det vet vi räddar liv.

Läkemedelsverket om biverkningsrapporter

I takt med att fler vaccineras kommer också nya rapporter om biverkningar. Det är dock ingenting som oroar Läkemedelsverket, då det rör sig om misstänkta biverkningar vilka inte behöver ha något samband med själva vaccinationen.

– Många av dem är kända sedan tidigare, från de stora kliniska studierna och andra är nya, men vi har inte bedömt att någon reaktion är sådan att man behöver göra någon åtgärd i nuläget, säger Lotta Bergkvist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket.

– I stort sätt har vi inte fått några rapporter som har väckt någon oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.