Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Innebär tillskottet en långsiktig den långsiktiga finansiering som efterlyses? Hör socialtjänstministerns svar. Foto: Håkan Claesson/SVT

Socialtjänstministern om larmet från socialtjänsten – så agerar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänstens arbete pekas ofta ut som en viktig del i att komma till rätta med gängkriminaliteten i Sverige. Men det är en sektor präglad av personal- och kompetensbrist och för lite pengar, vilket slår mot de som har rätt till hjälp menar facket.

– Socialtjänsten är det yttersta skyddet. Socialsekreterarna och socialtjänsten har inte tillräckligt prioriterats bakåt i tiden, säger ansvarig minister Camilla Waltersson Grönvall.

Socialtjänsten är underfinansierad och över hälften av alla socialchefer i Sverige anser inte att de kan ge tillräckliga insatser till personer som behöver det. Tuffast är det inom äldreomsorgen och i insatser för barn och unga, larmar fackförbundet Vision.

– Det går att upptäcka och byta riktning på ett barns liv. Men då måste socialtjänsten få förutsättningarna att göra det. De förutsättningarna finns inte i dag, säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision, i SVT:s Morgonstudion.

Ny socialtjänstlag under 2024

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) lyfter flera saker som på sikt ska förbättra situationen: att socionomutbildningen ses över, att nya verktyg kommer med den nya socialtjänstlagen nästa år. Då ska större utrymme ges för att jobba förebyggande.

– Vi befinner oss i  mycket allvarlig situation i Sverige, med en eskalerande gängkriminalitet där unga dras in i kriminalitet. Där är socialtjänsten det yttersta skyddet. Socialsekreterarna och socialtjänsten har inte tillräckligt prioriterats bakåt i tiden, säger Waltersson Grönvall.

Socialsekreterare som SVT Nyheter pratat med larmar om en pressad personalsituation med kollegor som slutar efter kort tid och många ärenden som läggs ut på konsulter.

– Man är ofta nyutexaminerad och får väldigt komplexa utredningar på sitt bord. Det är inte riktigt den verklighet man var förberedd på, det är en tuff situation, säger socialtjänstministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.