• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Socionomen: Många har varit med om tidigare trauman

Publicerad

Många barn och ungdomar som säljer sex eller är utsatta för annan sexuell exploatering på nätet mår psykiskt dåligt.

Det vittnar socionomen Ulrika Persson om. För några år sedan startade hon den ideella organisationen ”Alltid sedd”.

– Jag insåg att det är enormt många ungdomar som erbjuder sexuella tjänster på nätet men att det inte finns några schyssta vuxna där som kan fånga upp dem, säger Ulrika Persson.

”Alltid sedd” är en ideell organisation som söker upp och stöttar ungdomarna på nätet.

– De enda vuxna på de där plattformarna är torskarna som köper ungdomarna och det tyckte jag var orimligt, säger Ulrika Persson.

Organisationens volontärer jobbar uppsökande på ett femtiotal olika forum där det förekommer sexhandel och annan sexuell exploatering, ett brett spektrum som sträcker sig från etablerade sociala medier där barn kontaktas av vuxna i sexuellt syfte, så kallad grooming, via sidor där man säljer nakenbilder, till så kallade sugardejtingsidor och rena prostitutionsforum.

”Kryper fram att de inte mår bra”

Målgruppen är barn och ungdomar mellan 12 och 20 år.

 – Vi börjar med att skicka ett första meddelande där vi förklarar vilka vi är, frågar hur de har det och att vi gärna lyssnar om de vill prata.

Ulrika Persson är väl medveten om att deras metod liknar den som vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte använder.

De har därför vidtagit en rad åtgärder för att de unga ska vara säkra på att kontakten kommer från volontärerna i på ”Alltid sedd”.

– Många som vi kontaktar tycker att det är bra att vi finns men säger att just de inte mår dåligt eller behöver något stöd. Men när vi pratat ett tag brukar det krypa fram att de inte mår så bra. Skuld- och skamkänslor tynger ofta ungdomarna så de behöver vi hjälpa till att lyfta bort.

Har haft tidigare trauman

Enligt Ulrika Persson har majoriteten av de unga som exploateras sexuellt varit med om tidigare trauman. Sexuella övergrepp är inte ovanliga. Det stöds även av en undersökning bland gymnasieelever som Stiftelsen Allmänna barnhuset nyligen publicerat.

– Vi fungerar i första hand som medmänniskor som sträcker ut en hand och lyssnar, men vi har också möjlighet att slussa ungdomarna vidare till professionellt stöd om de vill och behöver det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.