Polisinspektör Jonas Berg patrullerar stadsdelen Söder i Helsingborg, som enligt polisens trygghetsmätning 2017 är Sydsveriges mest otrygga stadsdel. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Söder i Helsingborg – upplevs som otryggast i hela Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en trygghetsmätning utförd av polis och kommuner i region Syd i fjol är stadsdelen Söder i Helsingborg den mest otrygga stadsdelen i hela Sydsverige. Aldrig tidigare har en så hög siffra uppmätts i regionen. Åsikterna om livet i stadsdelen går dock isär.

– Jag tycker inte att det är en rättvis bild, säger Ola Möller (S), kommunalråd i opposition, till SVT:s Agenda.

Under flera år har polisen i region Syd, tillsammans med kommunerna, utfört en egen trygghetsmätning som går ned på stadsdelsnivå.

– Vi använder den tillsammans med kommunerna som ett planeringsunderlag. Brå:s nationella trygghetsundersökning har inget värde för oss om vi ska kunna gå ned på kommuner och kommundelar, säger Mats Trulsson, ansvarig för utredningen, till SVT:s Agenda.

Helsingborg

Mätningen genomförs via pappersenkäter med frågor till invånarna om exempelvis nedskräpning, skadegörelse, störande moment utomhus och den egna brottsutsattheten, förklarar Trulsson.

Högsta siffran någonsin

Den självupplevda otryggheten i områdena graderas på en sexgradig skala. Enligt 2017 års mätning har stadsdelen Söder i Helsingborg klart störst upplevd otrygghet, med en siffra på 4.15 – den högsta siffran som någonsin uppmätts i region Syd.

Enligt liknande undersökningar i övriga landet ligger stadsdelen i paritet med kända utanförskapsområden som Tensta i Stockholm.

Den tidigare arbetarstadsdelen har kommit att bli en av Helsingborgs mest invandrartäta stadsdelar – något vissa pekar ut som en bidragande faktor i otryggheten.

– Man vågar knappt gå in i huset utan att vända sig om och titta så att det inte är någon utlänning där, säger en äldre dam som Ola Möller (S), kommunalråd i opposition, möter under en stadsvandring.

”Inte utpekat av polisen”

Möller är själv bosatt på Söder, och känner inte igen sig i bilden.

– Jag tycker inte det är en rättvis bild. Upplevelsen kan jag inte säga emot, men rent faktiskt finns det betydligt värre platser. Söder är inte utpekat som en av de värsta platserna av polisen själva, säger han.

Polisinspektör Jonas Berg har jobbat i området i över 20 år. Han tycker att känslan av oro är överdriven, och ser inga tecken på att den generella brottsutvecklingen förändrats.

– Vi har haft skjutningar och mord de senaste åren, så visst finns det skäl för folk att känna sig otrygga. Däremot tror jag inte att den faktiska otryggheten är så stor som dessa människor tror att den är. Att det under alla omständigheter skulle vara farligt att bo på Söder stämmer inte, säger han.

Ser en underskattning

Kommunalrådet Michael Rosenberg (SD) håller inte med – han menar att otryggheten rentav är underskattad.

– När något händer polisanmäler inte alla. Däremot pratar folk med varandra om det, och då upplever man också en större otrygghet än vad som syns i polisens anmälningsfrekvens.

Rosenberg tror att den höga andelen utrikes födda är en anledning till otryggheten.

– Jag gick där med min dotter för något år sedan, och hon frågade faktiskt om vi var kvar i Sverige. En så pass stor skillnad upplevde hon.

Agenda om otryggheten

I veckans Agenda sänds reportaget från stadsdelen Söder i Helsingborg – den upplevt otryggaste stadsdelen i Sydsverige. Det blir även intervju med rikspolischef Anders Thornberg och debatt mellan journalisterna Gellert Tamas och Anna Dahlberg om otryggheten och brottsutvecklingen i Sverige. Se det söndag 20 maj kl 21.15 i SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet