Efter anklagelser om att man mörkat uppgifter som rör kulturprofilen tillsätter Södertörns högskola en oberoende extern granskning. Foto: Anna Hartvig

Södertörns högskola anklagas för att mörka våldtäktsanmälan mot kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Södertörns högskola skrev i ett pressmeddelande att ingen av skolans medarbetare har utsatts för kränkningar av den så kallade kulturprofilen. Men en granskning av Dagens Nyheter visar att det inte stämmer, och skolan backar från det ursprungliga uttalandet.

– Vi ska tillsätta en oberoende extern granskning, säger Södertörns rektor till SVT.

I juni i år åtalades den så kallade kulturprofilen för att vid två tillfällen ha våldtagit en kvinna. De misstänkta våldtäkterna ska ha ägt rum under 2011. Den åtalade nekar till anklagelserna, och enligt mannens advokat har kulturprofilen blivit utsatt för ett drev.

– Min klient är både bestört och uppgiven. Det är ett oerhört slag att få den här typen av åtal riktat mot sig, sade advokat Björn Hurtig till SVT i samband med att kulturprofilen åtalades.

Kvinnan anmälde kulturprofilen hösten 2017.

Handledare hade kopplingar till kulturprofilen

Efter att doktoranden gjorde sin anmälan mot kulturprofilen, berättade hon det för sin handledare.

Enligt högskolan själva har ett tiotal anställda varit inblandade i kulturprofilens verksamhet på sin fritid på olika sätt.

Handledaren är en framstående akademiker och hade själv starka kopplingar till kulturprofilens verksamhet, enligt DN.

Trots det publicerade Södertörns högskola ett pressmeddelande i december förra året där det påstods att inga kränkningar har förekommit mot medarbetare. Handledaren var själv inblandad i att skriva pressmeddelandet.

Rektorn: ”Visste inget om anmälan”

Under våren har Södertörns högskola backat från påståendena på pressmeddelandet, då informationen där inte överensstämmer med doktorandens anmälan.

– När pressmeddelandet gick ut visste jag inget om anmälan. Hade jag vetat det hade vi inte gått ut med det, säger rektor Gustav Amberg till SVT.

Handledaren valde att inte berätta om anmälan för skolan på grund av ett tysthetslöfte, säger Amberg till SVT.

Anklagas för att mörka

När doktorandens anmälan senare uppdagades tidigare i år, anklagades skolan av medarbetare för att i sitt uttalande skönmåla och mörka vad som hänt, skriver Dagens Nyheter.

Utöver att uppdatera ursprungsmeddelandet med en fotnot där det står att vissa uppgifter i texten är felaktiga, har Södertörn inte kommunicera utåt om händelserna.

– Vi måste vara försiktiga med den information vi går ut med. Vi vill inte röja identiteten på personer. Samtidigt har jag varit redo att berätta om allt det här för den som frågar, säger Amberg.

Tillsätter extern granskning

Under fredagseftermiddagen berättar rektor Gustav Amberg för SVT att högskolan nu tillsätter en oberoende extern granskning. Syftet är att utreda om skolan kunde ha agerat annorlunda samt förhindra att liknande händelser upprepas.

Varför gjorde ni inte det tidigare?

– Jag tycker inte det är orimligt. Diskussionen om hur och med vilka syften vi ska göra en extern utredning har pågått internt, och sen kom ju det här så då får vi se till att få det klart.

SVT har sökt handledaren som genom en presskontakt låter meddela att han inte vill uttala sig i medier just nu.

Därför namnpublicerar vi inte kulturprofilen

Vi namngav kulturprofilen när det stod klart att turerna runt honom lett till beslutet att Nobelpriset i litteratur ställdes in 2018. Där är hans roll historisk. Därför namnpublicering.

Kulturprofilen är inte en känd och inflytelserik person i offentligheten. Varje publicering är en ny publicering, och när det som i detta fall handlar om ett skeende där Kulturprofilen inte är huvudperson har SVT Nyheter valt att anonymisera honom.

Charlotta Friborg

Programchef och ansvarig utgivare SVT Riksnyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.