Sverker Lund med sin älskade sol

Solfilmen över 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Melodin kom från en fransk folksång. Gäspningen stod Sverker Lund själv för, liksom tecknandet. Solfilmen blev genast en klassiker.

Solfilmen fyllde 50 år i mars 2013. Då sändes filmen med solens uppgångs- och nedgångstider för första gången. Filmen är SVT:s äldsta vinjett som fortfarande är i användning. Allt efter publikens önskemål.

Sverker Lund var en ung frilansande tecknare på SVT 1963 när Aktuellts förste chef, den legendariske Åke Söderqvist kom till honom och beställde en skylt där man kunde skriva upp tiderna för solens uppgång och nedgång.

– Då tänkte jag; skylt? Varför inte tänka film?! säger den före detta SVT-grafikern Sverker Lund.

Sagt och gjort. Han letade upp en kollega som arbetade med trickfilmning och på två veckor fick de ihop en 28 sekunder lång film med ljudeffekter. Själva melodin är en fransk folksång som låg på den första skivan de fick ta på. Gäspningen och ljudet då solen gosar ner sig i molnet stod Sverker själv för.

Borde ha saltat räkningen

Men han fick inte nämnvärt bra betalt för de två veckornas arbete.

– Jag var ung och grön och förstod inte att man skulle salta sin räkning, säger Sverker. Ingen royalty krävde jag heller för den. 360 kronor var ju mer pengar då än nu förstås men det var ändå väldigt billigt. Jag visste ingenting om hur det fungerade då. Hur smart man skulle vara i sådana här sammanhang. Jag var ju så road av att teckna så jag var nöjd bara jag fick sitta och teckna. Det var nästa så att jag var beredd på att betala bara för att få teckna. Så roligt var det.

Filmen skulle bara sändas under tre månader. Från vårdagjämningen fram till midsommar. Efter det lades filmen i malpåse.

Tittarna krävde fortsättning

Men vårdagjämningen 1964 krävde tittarna att filmen skulle visas igen och sedan dess har den visats varje år.

Sverker gjorde en ny och längre version av filmen 1969 då färgteven kom och det är den versionen som fortfarande visas i dag.

1965 blev Sverker Lund fast anställd på Sveriges Television  och gick i pension 1996. Under de åren gjorde han otaliga och uppskatta illustrationer både för nyhetsprogrammet Aktuellt men också för många andra teveprogram. Men det är bara för solfilmen som han blir ihågkommen. Något som han är stolt över.

Glad att filmen uppskattas

– Erkännande har jag fått i form av feedback, som det heter på svenska, säger Sverker Lund med glimten i ögat. Jag märker ju att den är väldigt populär och då växer man ju lite varje gång någon säger att de tycker om den. Så att det är roligt att den går så bra som den gör.

Hur länge filmen kommer att visas på SVT vet han inte.

– Men jag minns att det var en reporter på Aktuellt som för många år sedan sa till mig: ”Ja du Sverker, den där solen kommer att fortsätta att leva långt efter din död”, berättar Sverker och skrattar gott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.