Foto: TT

Soligt i Norrland, regnväder i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas bli en solig och varm lördag i stora delar av landet.

– Själv ska jag väl försöka vara ute i naturen. Gå en långpromenad i solen på eftermiddagen i alla fall, säger meteorologen Joel Mellin.

Och det är bäst att passa på. För snart kommer det in stora regnmängder i de södra delarna av Sverige.

Det ser inte ut som att någon särskild högsommarvärme är på väg till Sverige den närmsta tiden. Men lördagskvällen kan bli riktigt fin, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.   

– Tyvärr, inget sommarväder som jag kan se. Det är omöjligt att veta hur nästa månad kommer se ut. Men i helgen, framförallt under lördagen blir det dock soligt, varmt och uppehåll i nästan hela landet. 

I ett område mellan södra Norrland och Svealand kan det komma regnskurar och åska under lördagen. Befinner man sig i andra delar av landet och vill sitta ute på kvällskvisten utan att frysa så är det lördag kväll som gäller.

Soligt Norrland

Tycker man att sol är synonymt med bra väder så är det Norrland som bör få ett besök under början av nästa vecka. 

– Från Luleå och uppåt kommer det att vara sol och 20-25 grader medan det kommer in regn i övriga delar av landet. 

Risk för skogsbränder

Den största regnmängden förväntas drabba södra Sverige. Detta är dock positiva nyheter, i alla fall för alla skogsägare eftersom det är stor risk för skogsbränder i de södra delarna av landet.

– Regnet kan hjälpa, i övrigt får man kolla upp vart det råder eldningsförbud eftersom det bestäms kommunvis. Får man elda så får man se till att göra det på ställen som är gjorda för det. 

LÄS MER: Karta över skogsbrandrisk

Tappa inte hoppet 

Men Joel Mellin understryker dock att hoppet inte är helt ute om man hoppas på värme.   

– I slutet av augusti förra året fick vi mellan 25 och 30 grader i södra Sverige. Sommaren kan ju fortsätta in i september. Så jag tycker att man kan vara positiv även om man inte sett någon värme på hela juli. Allt kan hända.   

En blåsig sommar

Värt att nämna är att den här sommaren har varit blåsigare än andra år.    

– Om man har upplevt att det blåst mer än vanligt i sommar, så är det inte konstigt. Det beror på att vi haft kallare luft och då blir det naturligt blåsigare också.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.