Hanna Wagenius och Sara Skyttedal. Foto: SVT

”Som att kasta en kaffekopp på en skogsbrand”

Uppdaterad
Publicerad

Flera borgerliga partier har presenterat nya förslag som visar att frågan om invandring och integration splittrar Alliansen. Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, och Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund debatterade frågan i Agenda.

– Vi måste ställa oss frågan varför man söker sig just till Sverige. Vi har självklart en plikt att ge asyl till människor som flyr från krig och terror, men genom att använda sig av åtgärder kan man ändra fördelningen mellan olika EU-länder, inledde Sara Skyttedal.

– Det här är tyvärr helt fel ingång. Anledningen att man söker sig till Sverige handlar mycket om att övriga Europa inte håller sig till de konventioner vi har när det kommer till migration. Resten av Europa måste självklart skärpa sig och börja behandla människor på ett rättssäkert sätt. Men vi löser inte det genom att skärpa vår asylpolitik, sade Hanna Wagenius.

Agenda

400.000 asylsökande

Sara Skyttedal menade att vi måste inse att regeringen nu planerar att ta emot 400.000 asylsökande de kommande fem åren, och att ytterligare några hundratusen kommer att komma som anhöriga till dem.

– Jag tror man bedrar sig om man inte inser vilka påfrestningar detta innebär för arbetsmarknad, bostadsmarknad och välfärd.   

Sara Skyttedal välkomnade, mer eller mindre välvilligt, att Centerpartiet i veckan presenterat flera förslag för att få integrationen att fungera bättre.

– Men det är som att kasta en kaffekopp på en skogsbrand. Dessutom vill ni ha fri integration, vilka delar av välfärden är ni inte beredda att ge upp för den här visionen? Just nu står vi inför en akut situation och då hjälper det inte att föra sig med vackra floskler och perifera förslag.

– Perifera förslag! Vi har lagt fram en rad förslag som ska hjälpa integrationen. Och ja, vi har en akut situation i dag. Flyktingar drunknar på Medelhavet, sade Hanna Wagenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet