• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sömnbrist påverkar generna

Uppdaterad
Publicerad

Att för lite sömn bland annat kan bidra till fetma och hjärtproblem är känt sedan tidigare. Nu har brittiska forskare kunnat visat att det beror på att  sömnbrist påverkar generna.

Trots att det är välkänt att sömnbrist inte är bra för hälsan har det inte tidigare varit kartlagt exakt vad det är som sker i kroppen.

Brittiska forskare analyserade blod från 26 personer som sovit upp till tio timmar per natt i en vecka. Samma analys gjordes sedan när personerna sovit MINDRE än sex timmar per natt i en vecka.

Resultaten, som publicerats i en vetenskaplig tidskrift, visade att aktiviteten i mer än 700 olika slags gener förändrades av sömnbrist och ledde till sämre underhåll av kroppens celler.

Professor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet, tycker att studien verkar intressant.

– Vi vet en del om hur generna påverkar sömnen, men inte hur sömnen påverkar generna.

Upptäckten är kan också vara en bit på väg mot att teoretiskt sett klara oss utan sömn, om det går  att hitta en metod för att kemiskt slå på och av generna.

– Inom sömnområdet är det väldigt mycket kvar att upptäcka och det är det som gör det så spännande. Det är först nu som vi börjar förstå hur sömnen kan regleras, konstaterar Torbjörn Åkerstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer