En 72-årig svensk medborgare dödades av militanta islamister i Mogadishu, Somalia, i lördags. Det bekräftar mannens son, Habane A Hassans, som är ordförande i Somaliska riksförbundet. Mannen bodde i Borlänge med familjen under många år och befann sig i Somalia för att hälsa på släktingar. Foto: Privat/TT

Ordförande i somaliska riksförbundet: Min pappa sköts ihjäl i attentatet i Mogadishu

Uppdaterad
Publicerad

En 72-årig svensk medborgare har dödats i helgens terrorattentat i Somalia. Det uppger anhöriga till mannen för SVT Nyheter.

– Han sköts ihjäl på sitt hotellrum, säger sonen Habane A Hassan som är ordförande i somaliska riksförbundet i Sverige.

I lördags detonerade en självmordsbombare flera sprängladdningar utanför hotellet Nasa-Hablod i Mogadishu, Somalia. Militanta islamister barrikaderade sig inne på hotellet över natten innan somaliska säkerhetsstyrkor tog över kontrollen under söndag morgon.

Då hade tre attentatsmän dödats och två tillfångatagits, enligt nyhetsbyrån AP. 

Al-Shabab, Afrikas dödligaste islamistiska gruppering, har tagit på sig ansvaret för attacken. En av de döda är en 72-årig man som har bott i Borlänge under många år tillsammans med sin familj. Det bekräftar mannens son, Habane A Hassan, som är ordförande i somaliska riksförbundet.

– Min pappa är pensionär och brukar åka ner och träffa släktingar. Den här helgen bodde han på hotell i Mogadishu, annars bor han hos familj och vänner, säger sonen.

”Vi försöker ta oss genom sorgen”

Hotellet har vanligen internationella gäster och bra säkerhet. Under belägringen uppges 23 personer ha dödats enligt nyhetsbyrån AP.  Habane A Hassans pappa hittades ihjälskjuten på sitt rum.

Pappan begravdes i söndags i Mogadishu.

Nu har familjen som är utspridda över hela landet samlats i Stockholm för att sörja.

– Vi försöker ta oss genom sorgen tillsammans. Vi tar en dag i taget. Vi har fått stort stöd av svensksomalier och riksförbundets medlemsföreningar. Det ger oss kraft och energi att ta oss igenom det här, säger Habane A Hassan.

”Måste mobilisera och jobba hårdare”

Det här var den andra terrorattacken i Somalia under oktober. Två veckor tidigare inträffade ett attentat som krävde fler än 350 människoliv.

Svensk-somalier har sedan dess samlat in hundratusentals kronor för att hjälpa utsatta.

Enligt Habane A Hassan är de senaste dåden tecken på desperation och en försvagning inom terrorgruppen Al-Shabab. Riksförbundet han representerar har i flera år försökt hindra svensk-somalier från att ansluta till extremgrupper som Al-Shabab och Islamiska staten.

– Det här ger mig ytterligare anledning att aldrig låta extrema krafter att vinna. Vi måste mobilisera och jobba hårdare, säger Habane A Hassan.

UD har inte kunnat bekräfta dödsfallet ännu. Ambassaden i Nairobi, som bevakar Somalia för Sveriges del, undersöker uppgifterna.

– Det kan ta tid att få det bekräftat på myndighetsnivå, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

UD avråder från resor till Somalia och uppmanar de svenskar som befinner sig där att lämna landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.