Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Om SD skulle bli störst i valet så skulle det förvåna mig mycket om man inte väljer att formera ett regeringssamarbete på ett eller annat sätt, avslutar han”. Hör Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: SVT

Sonesson (M) fick hård kritik för SD-samarbete – nu är det ingen från ledningen som hör av sig

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorps starke man Christian Sonesson fick hård kritik från partiledningen när han började samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu har moderpartiet bytt fot – men enligt Sonesson själv är det ingen som har hört av sig för att fråga om samarbetet.

I riksdagen sitter nu Moderaterna i vad som beskrivs som näst intill regelrätta budgetförhandlingar med Sverigedemokraterna, en vändpunkt för M – som tidigare uteslutit alla former av samarbete med SD.

En som har hunnit bli väldigt van vid att samarbeta med SD är moderaten Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. För bara tre år sedan, när M och SD tog över styret i kommunen, var det här en kontroversiell samverkan inom Moderaterna, och Christian Sonesson fick hård kritik.

– De blev ju inte glada för att vi gick före här. Jag tycker att det var lite tramsigt att de ansåg att en enskild kommun och hur man styr där på något sätt skulle påverka utkomsten av regeringsförhandlingarna, säger Christian Sonesson i Politikbyrån och fortsätter:

– Man uttryckte att man inte gillar det här och bad mig avstå samarbetet. Men mitt mandat ligger hos invånarna här, de kommer i första hand.

”Har inte fått någon fråga från partiledningen”

Nu, när partiet bytt fot, är det enligt honom ingen i partiet som har hört av sig för att fråga om erfarenheterna från samarbetet i Staffanstorp.

– Andra kommunala företrädare hör ju av sig, men nej jag har inte fått någon sådan här fråga från partiledning kring det. Och det tror jag inte jag kommer få heller, det skulle förvåna mig.

Att bland andra Per Bolund (MP) beskrivit samarbetet mellan M, SD och KD som det ”blåbruna blocket” anser Christian Sonesson är pajkastning.

– Det är ju saker och ting som stressade människor kastade ur sig i brist på andra argument, säger han och tillägger:

– Nu får man ju tänka på att vi skåningar har levt med Sverigedemokraterna längre och kanske också har lite tjockare hud för sådana saker.

Tror det kan bli aktuellt att bilda regering med SD

Christian Sonesson tror också att det kan bli aktuellt med en M/KD/SD-regering efter valet.

– Om SD skulle bli störst i valet så skulle det förvåna mig mycket om man inte väljer att formera ett regeringssamarbete på ett eller annat sätt, avslutar han.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån – ”Nya maktpartiet” –, som handlar om hur långt M är villiga att gå i samarbetet med SD, här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet