Justitieminister Gunnar Strömmer (M), rikspolischef Anders Thornberg och Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow Foto: Caisa Rasmussen, Jonas Ekströmer,Tim Aro/TT

Sorg och bestörtning efter polischefen Mats Löfvings död

Uppdaterad
Publicerad

Polischef Mats Löfvings död har mötts av stor sorg och förstämning bland poliskollegor och politiker.

“Mina tankar går till hans anhöriga, vänner och kollegor”, skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till TT. 

Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades på onsdagskvällen avliden i sin bostad i Norrköping. 

“Närmast anhöriga är underrättade. Det pågår en dödsfallsutredning och polisen arbetar vidare för att bringa klarhet i vad som inträffat”, skrev polisen på sin hemsida sent på kvällen.

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar.

”Stor sorg”

Efter beskedet har politiker och kollegor reagerat med sorg och bestörtning. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till TT: 

”Det är med stor sorg jag har tagit del av beskedet att Mats Löfving har avlidit. Mina tankar går till hans anhöriga, vänner och kollegor.” 

Tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter: 

“En djup och fruktansvärd tragedi. Jag kände Mats Löfving yrkesmässigt som en bra och kompetent person, med en oerhörd stolthet över att vara polis. Mina tankar går till hans anhöriga och vänner.”

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow i ett mejl till SVT Nyheter: 

”Det är med stor bestörtning jag har tagit emot den tragiska nyheten om att Mats Löfving har avlidit. Mina tankar går till hans familj och anhöriga. Polisförbundet kommer att stötta på det sätt vi kan i detta läge.”

Poliser delar med sig av minnen

Riksdagsledamoten och tidigare polisen Fredrik Kärrholm skriver på Twitter om ett minne från när han var instruktör för en ny polisaspirant och visade runt i polishuset på Kungsholmen.

”Vi passerade regionpolischefens kontor. Dörren var öppen. Mats Löfving såg oss och hälsade. Han tog sig tid och välkomnade aspiranten”, skriver Kärrholm.

Polisen på Södermalm i Stockholm, Viktor Adolphson, som har twitterkontot YB Södermalm berättar även han om ett minne.

”Mitt främsta minne av Mats Löfving är att han följde med poliserna under de våldsamma kravallerna i påskas, när det sköts varningsskott och poliserna utsattes för besinningslöst våld och hat. Han satt i bussarna med dom”, skriver han på Twitter.

Klockan 12 i dag håller polisen en tyst minut med anledning av Mats Löfvings bortgång. Samtliga polishus i landet flaggar på halv stång och kondoleansböcker kommer att ställas ut, skriver polisen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.