– Det går ju alltid upp och ner men just här så är det alltid en väldigt märkbar effekt. Det sjunker så pass mycket att det nästan blir lite krig om vem som ska svara när samtalen kommer, säger Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.
I Sverige har Kalle Anka och hans vänner synts i rutan varje jul sedan 1960. Klockan 15 samlas många kring skärmen för att traditionsenligt se Disneys julspecial. Och enligt Helena Söderblom, kan det vara därför som många färre ringer 112 då.
– Folk sitter still och tar en paus från saker som kan leda till olyckor. Många planerar fortfarande julen efter Kalle Anka, och då är det ingen som ramlar av stegen med julgransbelysningen eller råkar skära sig i köket när det visas. Det är inte heller lika många ute på vägarna, så risken för trafikolyckor minskar.
Ny trend visar sig
Men minskningen av 112-samtal har blivit mindre varje år sedan 2016. Enligt Helena Söderblom kan det bero på hur vi tittar på programmet.
– Man kan ju spekulera. Kanske har streamingtjänster och möjligheten att se tecknat när man vill påverkat. Jag har ju kollat på Kalle Anka i många år men min son förstår inte varför det är så stort.
Ökar igen när Kalle Anka är slut
Efter klockan 16 ökar samtalen igen.
– Det är alltid några som ringer efteråt och säger att de väntat till efter Kalle Anka med att ringa. De fall som inte är jätteakuta skjuter de ibland upp tills efter 16.
Kan det inte vara problematiskt att skjuta upp att ringa 112?
– Självklart! Är det akut ska man ju ringa på en gång, oavsett om det är Kalle Anka på tv.
Kalle Anka-timmen, minskning av 112-samtal de senaste fem åren
2012: 23 procent
2013: 26 procent
2014: 20 procent
2015: 16 procent
2016: 11 procent
Källa: SOS Alarm