Att minska på spolandet är en av åtgärderna man ta till för att hjälpa grundvattennivån. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spara vatten – så gör du

Publicerad

Att låta bli att spola om man har kissat eller inte köra halvfulla tvättmaskiner är två av sakerna man som privatperson kan göra för att minska sin vattenförbrukning. SVT Nyheter har samlat ett gäng tips för att hjälpa grundvattennivåerna från att sjunka.

Det kan bli aktuellt att börja spara på vardagsförbrukningen av vatten i Sverige. Och enligt miljöorganisationerna finns det flera saker man kan göra för att spara på vattnet.

Bada mindre, duscha mer

Att spara in på ”vatten som syns” är en åtgärd man kan ta till, enligt Naturskyddsföreningen. Exempelvis låta kranen vara avstängd när man borstar tänderna, ta snabbduschar istället för att bada eller att försöka att stänga av kranen medan man diskar.

Samtidigt menar Världsnaturfonden WWF att det viktiga är vad man konsumerar. Mycket av vattnet man förbrukar, menar de, används vid produktion av mat, kläder och annat vi köper. Genom att köpa varor som kräver mindre vatten vid produktion, till exempel matvete istället för ris, kan man hjälpa naturen på traven.

”Bidra med det du kan”

Ja, det finns som sagt flera saker man kan gör för att hjälpa grundvattnet att sjunka långsammare. David Gunnarsson från Naturskyddsföreningen menar att det viktigaste är att man bidrar med det man kan.

– Man bidrar med det man kan. Vi brukar säga att man till exempel kan försöka fylla tvätt och diskmaskiner, skölja disken i balja istället för under rinnande vatten och att när man duschar och badar gör man det så kort som möjligt.

Så mycket vatten kräver det att producera:

En hamburgare: 2 400 liter

Ett kilo nötkött: 16 000 liter

Ett kilo vete: 1 200 liter

Ett kilo ris: 2 700 liter

En liter mjölk: 900 liter

Ett kilo ost: 5 000 liter

Ett kilo majs: 900 liter

Ett kilo hönskött: 3 900 liter

En kopp kaffe: 140 liter

Ett glas vin: 120 liter

Ett badkar rymmer 150–200 liter vatten

Källa: WWF och Sida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.