Spela hockey dyrast – gympa är billigast

Uppdaterad
Publicerad

Idrottande barn kostar. Billigast är det om barnen ägnar sig åt gymnastik, golf och fotboll. Dyrast om barnen spelar ishockey eller rider.

Riksidrottsförbundet har för andra gången frågat föräldrar till idrottande barn, 7-15 år, vad barnens sportintresse kostar dem. Liksom förra undersökningen år 2003 kostar ishockeyn mest.

Mediankostnad 10.740 kr

Mediankostnaden ligger på 10.740 kronor per år. Därefter kommer ridning snäppet under på 10.405 kronor om året.

-Vi jobbar mycket aktivt för att få ned kostnaderna, bland annat för utrustningen, säger Tomas Bjernudd, marknadschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Föräldrar köper dyrt

Men han konstaterar samtidigt att föräldrarna har en tendens att vilja köpa det bästa och senaste till sina barn.

-Och det är dyrt att hyra hallarna. En enda träningsmatch med domare kan kosta 3.000 kronor och då springer det iväg.

Lägsta utgifterna har föräldrar till barn som gymnastiserar, spelar golf eller fotboll.

Kostnaderna ökat

Kostnaderna har i snitt ökat med knappt 14 procent mellan de båda undersökningsåren. Den enda idrott där kostnaderna minskat är simning. Och det gläder förstås Svenska Simförbundet vars strävan är att simning ska vara tillgänglig för alla.

Men föräldrarna är villiga att betala. De allra flesta tycker att de får valuta för sina pengar och där är det ingen större skillnad mellan de olika idrotterna.

TT

Så mycket kostar idrotterna

Riksidrottsförbundet kostnadsundersökningar per idrott i kronor:

Källa: Riksidrottsförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.