Både regeringen och oppositionen är beroende av Sverigedemokraterna i det politiska spelet om budgeten. Foto: SVT

Spelet som politikerna talar tyst om

Uppdaterad
Publicerad

Både regeringen och oppositionen är beroende av Sverigedemokraterna i det politiska spelet om budgeten. Men det är ett beroende som politikerna talar tyst om.

De rödgröna partierna i riksdagen försöker stoppa en del av regeringens skattesänkningar. För att göra det måste de få med sig Sverigedemokraterna. På samma sätt som regeringen måste ha stöd av SD för att få igenom det femte jobbskatteavdraget. Ett beroende som partierna vill tala tyst om. Men det har hänt en del sedan Sverigedemokraterna gjorde entré i riksdagen.

Regeringen har fått problem med budgeten. En för alliansen viktig skattsänkning kan komma att stoppas av de rödgröna – i ett obekvämt samarbete med Sverigedemokraterna.

Agenda

Nu haglar anklagelser mellan regering och opposition om vem som egentligen är mest beroende av Sverigedemokraterna.

I dag har Sverigedemokraterna har gjort sig hemmastadda. Riksdagsarbetet har blivit vardag. Inte så att man ses som rumsrena av de andra partierna, men något har ändå hänt.

Själva vill de se sig som vågmästare med makt.

– Vi har fått mycket att säga till om i riksdagen, även om man ibland inte vill ge sken av det är vi tungan på vågen, säger Björn Söder, gruppledare för SD.

Möjligen tycker partiets väljare annorlunda – någon skärpt invandringspolitik har SD inte lyckats driva igenom.

Men den här veckan har något hänt som för första gången kan ge partiet en chans att demonstrera verklig makt. Det kan tvinga fram ändringar i regeringens budget.

– Det skulle vara första gången Sverigedemokraterna kom nära budgetmaktens kärna och faktiskt påverkade. Det är därför vi är så pass förvånade över Socialdemokraternas agerande, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna.

Under stor vånda gör de rödgröna gemensam sak med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson vill förstås ge bilden av att det är han som har initiativet.

– Vi lägger våra förslag och vi tror att det är fel att låna till en stor skattesänkning i stället för att investera i jobb och utbildning. Det skulle vara mer allvarligt om vi bestämde oss för att inte driva vår politik i vissa frågor om Sverigedemokraterna skulle stötta den, säger Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna påminner också gärna om att regeringen i budgeten får igenom ett femte jobbskatteavdrag tack vare Sverigedemokraternas stöd, men det är inte alls samma sak menar Moderaterna.

”Tar inte kontakter”

– Vi tar inte kontakter och förhåller oss inte till hur Sverigedemokraterna agerar, säger Anna Kinberg Batra (M).

Inget parti vill verka beroende av de invandringsfixerade Sverigedemokraterna i någon enda fråga. Det är som man fruktar är att alla beslut skulle smetas ned av Sverigedemokraternas människosyn. Det här är något svårhanterligt, för sverigedemokrater är med och röstar om allt från a–kassa till renstängsel.

– Det är ett enda område där Sverigedemokraterna skiljer ut sig ordentligt och det är invandringspolitiken, i övrigt är det inte något extremt parti. I de flesta frågor ligger det närmare alliansen och röstar som den. Men i frågor om välfärdspolitik ligger SD rätt nära de rödgröna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Utestängda från möten

Till riksdagskulturen hör mänder av möten, förhandlingar och informella samtal. Men SD får inte vara med, trots att deras röster kan avgöra en blockskiljande fråga.

– Vi planerar inte vårt politiska arbete efter Sverigedemokraterna och det förekommer att vi inte vet hur de ska agera när vi kommer till votering, säger Anna Kinberg Batra.

– Regeringen har inte bara förlorat viktiga omröstningar utan blivit mer försiktig med att lägga fram förslag som den inte är säker på om de kan gå igenom riksdagen. Vi har sett en försvagad regeringsmakt, säger  Tommy Möller:

Även för de rödgröna är det viktigt att markera att man håller Sverigedemokraterna på avstånd.

– Vi har inga förhandlingar och samtal med SD som parti, däremot har vi inte heller en lista på saker som man inte får prata med en sverigedemokrat om, säger Mikael Damberg.

– Vi märker att enskilda ledamöter för samtal med våra ledamöter helt inofficiellt men de skulle aldrig offentligt stå för att de gör det, säger Björn Söder.

Reportaget sändes i Agenda söndag den 22 september kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet