Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ingen hemlighet att jag inte är en vän av den migrationslagstiftning som vi har i dag”. Så sa Märta Stenevi (MP) 2015, men vad säger hon nu? Foto: SVT

Märta Stenevi: Har möjlighet att ta emot fler

Uppdaterad
Publicerad

Märta Stenevi (MP) är själv en del av regeringen, men menar ändå att migrationspolitiken som läggs fram inte är Miljöpartiets.

– Det är 80 miljoner människor på flykt i dag, vi har ingen möjlighet att ta emot 80 miljoner människor i Sverige, men vi skulle ha en möjlighet att ta emot betydligt fler än vi gör i dag, säger jämställdhetsministern i SVT:s 30 minuter.

”Det är ingen hemlighet att jag inte är en vän av den migrationslagstiftning som vi har i dag”, så sa Miljöpartiets Märta Stenevi efter regeringens svängning i migrationsfrågan 2015, som kraftigt reducerade det svenska flyktingmottagandet.

I en intervju ett år senare menade Märta Stenevi att flyktingmottagandet ännu inte varit i närheten av något tak för vad Sverige mäktar ta emot.

I dag är Stenevi jämställdhet- och bostadsminister i Stefan Löfvens regering. Hon menar fortfarande att man gick för långt med den tillfälliga lagen och att den fick för stora konsekvenser.

– Jag är glad att den lagrådsremiss som vi lagt fram nu ändå ger undantag från en del av de värsta konsekvenserna. Den tillfälliga lagen gick extremt långt i sin restriktivitet och innebar att det blev väldigt mycket svårare för dem som kommer hit, som har skäl att få stanna, att integreras.

”Hade kunnat göra mer”

2015 tog Sverige emot omkring 10 000 personer i veckan. Situationen var ansträngd, men Märta Stenevi vill inte säga att Sverige hade nått ett tak för mottagandet.

– Det jag hade velat att vi jobbat med fokuserat var hur vi kunnat bygga upp vår möjlighet att ta emot de människor som behöver skydd och integrera dem i samhället. Med rätt verktyg och resurser hade vi kunnat göra väldigt mycket mer, säger hon.

Men hade vi kunnat fortsätta ta emot 10 000 personer i veckan?

– Inte i de system som vi hade då. Men vi hade kunnat lägga mycket mer kraft på att förbättra mottagandet. Vi har väldigt stora utmaningar med integrationen i dag, men det handlar inte om antalet människor, utan hur vi hanterar situationen kring de människor som kommer hit och hur vi ger dem möjlighet att lära sig svenska så fort som möjligt och ta sig in på arbetsmarknaden.

”Inte vår politik”

Den nya migrationslagstiftning som regeringen föreslår ska undvika att Sverige har mer generösa regler eller tar emot fler asylsökanden än andra EU-länder. I förslaget finns bland annat försörjningskrav och språkkrav.

– Det här är inte Miljöpartiets politik, det här är inte vad vi infört om vi suttit själva i regering. Regeringens politik är alltid en kompromiss mellan våra uppfattningar och Socialdemokraternas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.