Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fridays for future, rörelsen som Greta Thunberg grundat men som förgrenat sig över världen, har fått hård kritik efter inlägg på Instagram om kriget mellan Israel och Hamas. Foto: SVT

Spricka i klimatrörelsen efter anklagelser om folkmord och hjärntvätt

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt har blossat upp inom klimatrörelsen Fridays för future. Rörelsens internationella gren anklagade igår västerländska medier för att hjärntvätta människor till att sympatisera med Israel, något som rörelsens tyska gren har tagit starkt avstånd ifrån.

Klimatrörelsen Fridays for future gick på sitt internationella Instagramkonto till hårt angrepp mot Israel och anklagade landet för folkmord på palestinier. Samtidigt hävdade man att medier är ”finansierade av imperialistiska regeringar som tar ställning för Israel”. Det har fått den tyska delen av Fridays for future att reagera.

– Rörelsens tyska konto gick ut direkt och tog avstånd från det internationella inlägget, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Han menar att händelsen har blottat en stor splittring i rörelsen och i Tyskland anses inlägget gränsa till antisemitism.

– I Tyskland har rörelsen varit framgångsrik, det är ett av rörelsens största länder i Europa, säger Christoffer Wendick.

”Greta har tagit ställning”

Något som riskerar att splittra Fridays for future ytterligare är att grundaren Greta Thunberg för en vecka sedan postade en bild där hon och tre andra aktivister håller upp skyltar med texter som ”Befria Palestina”.

– Det visar att hon har tagit ställning för palestinierna i den här konflikten, vilket många har ifrågasatt, säger Christoffer Wendick.

Två dagar senare svarade Greta Thunberg på kritiken med att hon självklart är emot Hamas terrorattack.

En konsekvens för klimatrörelsen är att sprickan nu kan alienera människor som brukar gå på deras demonstrationer, säger Christoffer Wendick:

– Människor som bara vill manifestera för klimatet kanske tvekar och undrar: I vilket syfte kommer mitt namn att användas, vad mer skriver jag på genom att delta i i den här demonstrationen?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Tysklandskorrespondent om läckta chattar från Fridays for Future: ”Där ser man att det finns några personer, som är väldigt drivande, som har väldigt israelfientliga åsikter. Foto: SVT

”Tar avstånd från alla former av antisemitism”

Efter turbulensen gjorde rörelsens svenska gren på fredagen ett uttalande och skriver i ett inlägg på Instagram: ”Vi står i solidaritet med Palestina och alla civila påverkade på alla sidor. Vi tar avstånd från alla former av antisemitism och islamofobi oavsett var och av vem den uttrycks”.

SVT har sökt Greta Thunberg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.