Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stabilt läge i väljaropinionen Foto: TT

Väljarstödet för S påverkas inte av partiledarbytet

Uppdaterad
Publicerad

Idag när Socialdemokraterna väljer ny partiordförande visar SVT/Novus väljarbarometer att väljarstödet för Socialdemokraterna inte påverkats nämnvärt av detta. I övrigt är läget även för andra partier stabilt sedan förra månaden.

– Det är fortfarande en avvaktande situation bland väljarna. Vi ser inga säkra förändringar sen förra månaden. Det man kanske kan nämna är ändå att Moderaterna fortsätter uppåt, det är tredje månaden i rad, och Sverigedemokraterna tappar för tredje månaden i rad, säger Torbjörn Sjöström som är vd på Novus.

Dessa rörelser gör att Moderaterna tar greppet om ledartröjan bland oppositionspartierna. Så sent som i somras var Sverigedemokraterna uppe i samma nivå och till och med över Moderaterna i väljarstöd.

Socialdemokraternas partiledarbyte verkar inte ha påverkat opinionen.

I övrigt ser vi att Liberalernas bekymmersamma situation väl under fyraprocentsspärren kvarstår. Kristdemokraterna börjar också parkera sig på en riskfylld nivå, efter att i början av mandatperioden legat på ett tvåsiffrigt väljarstöd.

Miljöpartiet tycks nu ha lite marginal ovanför fyraprocentsspärren medan de fyra partier som tillsammans utgör regeringsunderlaget, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, nu samlar strax över 50 procent av väljarstödet.

Det är 3 660 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen som genomfördes 4 oktober till 31 oktober 2021. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag? Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. De som inte svarat utgör 51 procent av det totalt antal tillfrågade som var 7 469 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.