–Vi ser runt om i världen en massa politiskt gestikulerande, säger Staffan Ingemar Lindberg, professor i statsvetenskap, i Sverige möts: Direkt. Foto: SVT

Professor Staffan Ingemar Lindberg: ”Demokratiska rättigheter har satts ur spel”

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Ingemar Lindberg, professor på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, anser att en del av de åtgärder som olika länder inför för att begränsa spridningen av coronaviruset har satt mänskliga och demokratiska rättigheter på undantag.

–Jag oroar mig för något som vi sett mindre av i Sverige, men på många andra håll. Folk blir rädda och ropar på en stark ledare som ska rädda oss och ta ifrån oss våra rättigheter. Det är en farlig mekanism. Det var det vi såg på 30-talet också, säger han i Sverige möts: Direkt.

Han har tidigare skrivit om detta på DN Debatt, där han skrev: ”Ledare som vill stärka sitt grepp och omvandla demokratier med respekt för mänskliga rättigheter till auktoritära regimer har nu ett gyllene tillfälle”.

Staffan Ingemar Lindberg pekar på Sveriges politiska hantering av coronaviruset som ett positivt exempel.

– I Sverige, från politiskt håll, har man varit försiktig. Man har litat mycket på de statliga myndigheterna och experterna. Det tycker jag är bra. Vi ser runt om i världen en massa politiskt gestikulerande, att man visar sig stark och att man kan vidta kraftåtgärder som inte alltid är motiverade, säger han.

I Sverige möts: Direkt medverkade även Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, Magnus Gisslén, överläkare på Infektionsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg och många fler. Se hela programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.