SVT:s politikreporter svarade på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Kommer Miljöpartiets nya språkrör att kunna lyfta partiet? Vad kan Liberalerna göra för att bryta sin negativa trend? Varför klättrar Moderaterna i opinionen? Hur stor är sannolikheten för ett extraval?

Dessa och många fler läsarfrågor svarade SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein på i veckans upplaga av ”Marmorstein svarar” som sändes tidigare på onsdagen.

Marmorstein svarar

Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Stort tack för alla era frågor, ledsen att jag inte hann svara er alla!

Samuel Nordangård • Hej. SD var överskattade inför förra valet. Tror du de är överskattade igen eller har ex novus förbättrat sina mätmetoder.

He Samuel, enligt den undersökning som Novus gjorde så var inte SD överskattade i förra valet. Sista helgen ändrade sig 4 procent av väljarkåren, enligt Novus. En ovanligt stor rörlighet de sista dygnen alltså.

Gunnar • Vad är sannolikheten för att huvuden kommer att rulla på FHM, så att regeringen kan distansera sig från misslyckandet?

Hej Gunnar, den sannolikheten bedömer inte jag som särskilt stor. Generaldirektören Johan Carlsson som ju är den person som regeringen utser fick ett förlängt förordnande i höstas. Han går i pension till hösten.

Micke • I vilket läge tror Elisabeth att Moderaterna kommer att gå med på ett aktivt samarbete tillsammans med Sverigedemokraterna, kanske till och med att ta med dem i regeringen, om de får makten vid nästa val?

Hej Micke, Moderaterna har väl redan flaggat tydligt för att de kommer behöva samarbeta med SD efter nästa val om de får möjlighet att regera. Att SD s stöd skulle vara gratis är det nog ytterst få som tror vid det här laget. Däremot säger de nej till att ta in SD i regeringen.

Fredrik • Hej
Personligen anser jag att vi har får många partier som klarar 4% gränsen. För många småpåvar som ska komma till skott. Det anklagas, hotas och smörjs omvartannat. Man kan inte annat än känna förakt för sandlådementaliteten. Vad krävs för att höja gränsen till ex 5% eller varför inte högre?

Hej Fredrik, en sådan förändring kräver först och främst att alla partier vill det och det tror jag inte, flera partier skulle ju riskera att åka ur. Och eftersom fyraprocentsspärren är stipulerad i regeringsformen som är en grundlag så skulle det kräva två likalydande riksdagsbeslut med ett val emellan för att det skulle kunna förverkligas.

Sam • Är det möjligt att C stödjer en M + KD-regering med stöd av SD om regeringen kan garantera på något sätt att SD inte får inflytande?

Hej Sam, jag har lärt mig att ingenting ska uteslutas i svensk politik numer men jag har svårt att se det. Ulf Kristersson försökte ju sig på en sådan lösning efter förra valet som du minns men C sa nej. Jag tror inte heller att M har något intresse av att göra om den manövern.

Ulla • Hur ska V agera för att andra partier ska vilja samarbeta med dem i större utsträckning än idag?

Hej Ulla, de har väl under lång tid strävat efter att positionera sig så att andra ska vilja samarbeta med dem. Mycket av Jonas Sjöstedst projekt gick ju ut på att göra V till ett mer pragmatiskt, regeringsdugligt parti och den linjen vill ju Dadgostar fortsätta. MP har ju nu också öppnat för att regera med V efter nästa val. Sen står de förstås väldigt långt ifrån de borgerliga partierna och SD sakpolitiskt i synnerhet i den ekonomiska politiken och arbetsmarknadspolitiken men det kommer ju inte förändras. Det har ju dock inte hindrat att M och KD gjort upp med V flera gånger under den här mandatperioden.

Stefan • Vad talar för att Liberalerna blir kvar i riksdagen efter det kommande valet?

Hej Stefan, det är väldigt ovanligt att partier åker ur riksdagen, det har inte hänt på närmare 30 år. Sen brukar de mindre partierna synas mer än vanligt i en valrörelse, det talar också för att de klarar sig kvar. Men skulle L ligga så här långt under spärren närmare valet är risken förstås att väljarna ser en röst på dem som bortslängd så de behöver förstås få upp siffrorna det kommande året.

Andreas • Vad händer/kan hända om M-KD-SD blir större än Januaripartierna men inte får majoritet i riksdagen? Den nuvarande regeringen skulle ju kunna sitta kvar men behöva Vänsterpartiets stöd i varje budgetomröstning, något som Lööf och Sabuni avvisat tidigare. Vad tror du?

Hej Andreas, det här är en fråga som Lööf och möjligen Sabuni kommer få ett antal gånger före nästa val. Lööfs svar är ju fortsatt en slags storkoaltion där alla utom V och SD ingår men den lösningen skulle jag säga är ännu längre bort nu än vad den var efter förra valet. M och S vill fortsatt ha varandra som huvudmotståndare och M/KD har ju redan planerat för att behöva samarbeta med SD. I slutändan kan det mycket väl landa ner till att L och C måste välja - antingen V eller SD och med tanke på hur Lööf och C ser på SD är jag benägen att tro att de föredrar V. Det skulle givetvis vara mycket svårt och riskabelt för C men vad är alternativet? Visst, de kan ju välja att stå utanför allt samarbete men det är inte heller särskilt lockande. C kommer ju hur som helst inte stödja en M-ledd regering som lutar sig på SD. i alla fall inte med Lööf som partiledare. Hur L till sist landar vet vi inte. Men allt detta är förstås högst hypotetiskt, valresultatet kan ju avgöra detta på ett helt annat sätt.

A • Både C och L tillhör samma grupp i EU-parlamentet, tillhör den politiska mitten i svensk politik och kallar sig för liberala partier. Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan dessa två partier idag?

Hej A, de sakpolitiska skillnaderna är inte jättestora men du har tex kärnkraften, höghastighetsbanorna, vissa rättsfrågor, religiösa friskolor, migrationsfrågan till viss del mm. Men det som framför allt skiljer dem åt och som hindrat en sammanslagning historiskt är deras olika partikulturer och skilda väljarbaser. De är ju också som bekant sprungna ur olika rörelser. Men likheterna trumfar förstås skillnaderna och det pekas också ut som ett problem av somliga inom L.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.