Starka finska reaktioner på artikel om kakorna

Uppdaterad
Publicerad

Finländare tycker det är ”töntigt” att påpeka likheten med ett hakkors.

Det har blivit starka reaktioner på SVT:s artikel om kakorna med formen av ett hakkors, som SvD publicerar i dag. SVT har fått många mejl,inte minst från Finland, där julstjärnekakor – med just formen av en svastika, eller hakkors – är ett traditionellt bakverk som serveras till jul i de finska hemmen.

Lucia Eklöf Jonasson skriver:

”Detta är ingen ny produkt utan det allra vanligaste och mest traditionella bakverk, som serveras i så gott som varje hem i Finland till jul de sista hundra kanske flera hundra år. Ingen i Finland har någonsin sett någon koppling till hakkors.”

”Töntigt”

”I Finland är det en gammal jultradition att äta julstjärnor. Vill man vara töntig journalist vrider man till det och får det till hakkors. Tala om att se spöken mitt på ljusa dagen eller att göra sensation av ingenting”, skriver Denise Lindell från Finland.

Även svenskar har hört av sig, och flera tycker de fick sig ett gott skratt när de läste artikeln, och såg liknelsen med ett hakkors.

Men andra, de flesta från Finland, har inte tyckt det fanns nåt att dra på smilbanden åt i texten. De har istället påpekat att julstjärnor inte har det minsta med hakkors att göra, och tycker det är fel av SVT att skriva om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.