Foto: SVT

Stärkt skydd mot tvångs- och barnäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Det är olagligt att gifta sig innan man fyllt 18 år. Att tvinga någon att gifta sig är straffbart. Ändå riskerar uppemot 70.000 barn i Sverige att giftas bort mot sin vilja, enligt Ungdomsstyrelsen. Nu skärps lagen om tvångs- och barnäktenskap.

Det införs ett nytt brott, äktenskapstvång, som ger upp till fyra års fängelse vid en fällning. Det betyder att släktingar eller föräldrar som hotar och pressar barn till att gifta sig kan hamna bakom lås och bom.

– Den innefattar och kriminaliserar också planering, finansiering av aktiviteter som är till för att tvinga någon att ingå ett äktenskap mot sin vilja. Så vi sätter riktigt stopp för detta, säger justitieminister Beatrice Ask.

Dispensstopp

Barn ska inte längre kunna få dispens för att gifta sig. Utländska barnäktenskap, tvångsäktenskap och så kallade fullmaktsäktenskap ska endast kunna erkännas då det finns synnerliga skäl, det vill säga väldigt starka och tydliga skäl, enligt Riksdagen.

Fullmaktsäktenskap är äktenskap som ingåtts utan att båda parterna samtidigt närvarar. Fullmaktsäktenskap har tidigare erkänts utan begränsning, medan tvångs- och barnäktenskap erkänts om det funnits särskilda skäl.

Kritiker: Kryphål kvar

Lagskärpningen är otillräcklig, inga barn-eller tvångsäktenskap ska erkännas, menar kritiker.

– Vi vill inte ha synnerliga skäl. Vi tycker inte att det är rimligt att de finns kryphål kvar. Äktenskap som ingåtts i utlandet kan erkännas i Sverige, vid synnerliga skäl eller fullmaktsäktenskap, säger Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet.

– Man ska aldrig vara säker på att det inte finns ett exempel som skulle kunna komma ifråga och därför säger vi då synnerliga skäl. Det vill säga nu blir det ännu svårare att få barn- och tvångsäktenskap erkända. Så det är inga normala fall det kan handla om, menar justitieministern.

Lagändringarna börjar att gälla den 1 juli 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer