Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gör allt det vi sa att vi skulle göra” – statsministern svarar på hur han tycker att regeringen hanterat gängkriminaliteten hittills i klippet. Foto: Emil Larsson

Statsminister Ulf Kristersson om skjutningen i Sandviken: ”Det är helt fasansfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har dött och två skadats i en skjutning på en pub i Sandviken. Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar händelsen för ”fasansfull” och rikspolischef Anders Thornberg kallar den ”hänsynslös”.

– Det är ett extremt grovt brott, säger Ulf Kristersson.

Polisen misstänker att en av personerna som sköts var måltavla. Ytterligare tre träffades av kulor. Skjutningen ska ha koppling till gängmiljön, enligt uppgifter till SVT.

Under en presskonferens på fredagen sa statsministern Ulf Kristersson att skjutningen ”bekräftar att vi är mitt i våldsvågen och att den är extrem” och att det ska bekämpas:

– Det är ett extremt grovt brott, där man går in och skjuter åtskilliga skott på en pub där helt vanliga människor sitter en av de sista sommarkvällarna. Det är helt fasansfullt.

– För dagen tänker vi i första hand på de som blivit ihjälskjutna och skadade, och på deras anhöriga.

Rikspolischefen: ”Hänsynslöst”

Under fredagsförmiddagen gick även rikspolischef Anders Thornberg ut och beskrev händelsen som hänsynslös:

”Våra tankar går i första hand till de oskyldigt drabbade och till de anhöriga. Det är ett hänsynslöst dåd som har inträffat och vi kommer göra allt för att gripa de skyldiga. Jag har varit i kontakt med regionpolischefen i region Mitt”, sa han i en skriftlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.