Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Niklas Harring förklara varför känslan av orättvisa spelar en viktig roll när det kommer till klimatskatt. Foto: AP Photo/J. David Ake/Claudio Bresciani /TT/SVT

Statsvetaren: Därför upplevs klimatskatter som orättvisa

Publicerad

Många svenskar känner oro för klimatet, men få vill se höjd skatt på kött och drivmedel. Det visar nya siffror från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Man tycker inte att det är rättvist helt enkelt, menar Niklas Harring, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Medvetenheten om klimatförändringarna är hög i Sverige. Av de som svarade på den nationella SOM-undersökningen förra året var 85 procent ganska eller mycket oroade över klimatet. Nästan varannan, 46 procent, tyckte att klimatfrågan var mycket viktigare än andra samhällsfrågor, och 44 procent att den var lika viktig. 

Negativa till skatt

När det kommer till att betala skatt utsläpp är det däremot inte lika många som är positiva.

Tre av fem, 61 procent, var negativt inställda till höjd koldioxidskatt på bensin och diesel. Drygt hälften, 53 procent, tycker att klimatskatt på nötkött är ett dåligt förslag. Däremot kan nästan varannan, 46 procent, tänka sig en klimatskatt i EU på flygresor, medan knappt var tredje, 28 procent, var negativt inställda. 

Hör statsvetaren Niklas Harring förklara varför i klippet ovan och se hela ”Klimathoppet: Behöver vi ändra vårt beteende” på SVT Play.

Så tycker svenskarna om klimatförslagen

“Höja koldioxidskatten på bensin och diesel”

Mycket bra förslag: 8%

Ganska bra förslag: 12% 

Varken bra eller dåligt förslag: 19% 

Ganska dåligt förslag: 25% 

Mycket dåligt förslag: 36%

“Införa klimatskatt på nötkött”

Mycket bra förslag: 10% 

Ganska bra förslag: 14% 

Varken bra eller dåligt förslag: 23% 

Ganska dåligt förslag: 24% 

Mycket dåligt förslag: 29%

“Införa en klimatskatt i EU på flygresor”

Mycket bra förslag: 19% 

Ganska bra förslag: 27% 

Varken bra eller dåligt förslag: 26% 

Ganska dåligt förslag: 15% 

Mycket dåligt förslag: 13%

Källa: Den nationella SOM-undersökningen 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.